News alert Video Foto E OFICIAL! INTERZIS traficului greu prin Cluj-Napoca, de AZI! / VEZI TRASEELE ALTERNATIVE
- Scris de Anca Mureşan
- azi, 10:02
- Administraţie
- Ascultă știrea

Autovehiculele de peste 7.5 tone nu mai pot tranzita municipiul Cluj-Napoca începând de vineri, 18 iulie 2025. Au fost amplasate indicatoarele rutiere care semnalează acest lucru și care prezintă rutele alternative. Pentru cei care nu respectă noile reguli de circulație, sancțiunile sunt cuprinse între 500 și 2.000 de lei, plus puncte de amendă. În primele 7 zile, șoferii vor primi doar avertisment.
Interzicerea traficului greu prin municipiul Cluj-Napoca este posibilă odată cu inaugurarea drumului expres de la Tureni, care face legătura cu DN1 și Autostrada Transilvania, drum care a fost deschis circulației publice în data de 7 iulie 2025.
"Astăzi, facem istorie la Cluj. Astăzi, 18 iulie 2025, ora 10.00. De astăzi, Cluj-Napoca se eliberează definitiv de traficul de tranzit mai mare de 7.5 tone, din toate direcțiile. Am dezvelit indicatorul care marchează interzicerea traficului greu dinspre BN și BM, spre Bdul Muncii, Coposu, etc. De acuma, va merge pe centura Vâlcele Apahida - nod Tureni - drum expres - autostrada A3 până la Nădășel - spre Căpuș și își va continua drumul spre BH. În sens invers, la fel. Zilnic, 1.800 de mașini de trafic greu nu mai intră prin municipiul Cluj-Napoca. Ce trebuie să știe șoferii, se economisește foarte mult timp: până azi făceai 121 de minute, de azi scade la 69 de minute, deși traseul e mai lung ca distanță. Mai puțină aglomerație în trafic, mai puțină poluare'', a declarat edilul Emil Boc, într-o conferință de presă.
Așadar, circulația mașinilor grele este interzisă pe străzile Calea Baciului, Coposu, G.Bruno, pod Locomotivei, F.Chibrituri, Gării, Oașului, Muncii. Peste 1.800 de astfel de autovehicule nu vor mai circula prin oraș. De menționat este faptul că, mașinile de mare tonaj care trebuie să ajungă în municipiu au nevoie de aviz de liberă trece din partea autorităților locale, ELIBERAT ONLINE de pe site-ul municipalității pentru o sumă modică (n.red. începând cu 7 lei/zi, în funcție de intervalul orar ales). De subliniat este faptul că, cei care au deja aviz de liberă trece eliberat pe un an, acesta va fi valabil până la final de 2025. Pentru restul șoferilor, începând de vineri, 18 iulie 2025, avizele se eliberează doar pe o zi.
Directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj, Eugen Cecan, a exemplificat alternativa de trafic greu pentru cei care vin dinspre BN/BM și vor să meargă spre Sălaj.
"La Răscruci am pus semnalizare și când te deplasezi dinspre Cluj-Napoca și dinspre Dej, am pus traseu recomandat pentru traficul greu în direcția Zalău, respectiv Hida. Din Vultureni au posibilitarea să meargă spre Zalău, să iasă la Hida și scurtează traseul cu cel puțin o oră decât dacă ar merge pe Coposu. Cei care vor să meargă spre Șimleu și Surduc, pot să meargă prin Panticeu, Dealul Căpriorii, Surduc și Șimleu și scurtează drumul cu 28 de km'', a declarat Eugen Cecan, directorul DRDP Cluj.
Marcel Bontidean, directorul general al Poliției Locale Cluj-Napoca, a declarat că oamenii legii sunt în trafic pentru a informa șoferii. După o săptămână de la intrarea în vigoare a noilor reguli de circulație, se va trece la sancțiuni.
De asemenea, mașinile de greu tonaj nu mai pot tranzita nici localitățile Gilău, Baciu și Turda.
Noul traseu este mai lung în km, dar mai scurt ca timp pentru șoferi.
Dumul expres aflat în vecinătatea municipiului Turda funcționează ca o legătură între Autostrada Transilvania A3 și DN1, în zona localității Tureni.
Noua șosea, realizată de o asociere de constructori români și spanioli condusă de Dimex 2000 SRL, are două benzi de circulație pe sens (cu o lățime de 3,5 metri fiecare), acostamente de 2,25 metri și un spațiu median de 3 metri, echipat cu separatoare de sens. Totodată, proiectul include un total de șapte poduri și viaducte.
Lungimea principală a drumului expres este de cinci kilometri, iar bretelele de legătură cu DN1 și A3 totalizează zece kilometri. Pe noul drum din județul Cluj, viteza maximă de circulație este 120 km/h.
Investiția depășește 562 de milioane de lei (fără TVA), cu finanțare asigurată prin Programul Transport 2021-2027.