Liberi la mare. Cum merg angajaţii Consiliului Judeţean pe litoral, pe banii instituţiei

Liberi la mare. Cum merg angajaţii Consiliului Judeţean pe litoral, pe banii instituţiei
Angajaţii Consiliului Judeţean merg pe litoral cu un membru al familiei, pe banii contribuabililor.

Câţi dintre dumneavoastră nu şi-ar dori vara o mini-vacanţă pe litoral. Pe gratis. Şi extra-concediu. Probabil aţi ridicat mâinile un procent important. V-aţi gândit probabil că, dacă nu vă plac staţiunile româneşti, măcar puteţi întâmpina canicula în costum de baie, în apa mării, nu stând la birou şi tânjind la un duş rece. Pentru 57 de angajaţi ai Consiliului Judeţean, acest lucru s-a întâmplat. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici organizează cursuri de pregătire profesională pentru angajaţi din administraţie vara, pe litoral. În CJ este o adevărată bătaie pentru aceste cursuri, făcute de cele mai multe ori de formă; avantajul este că instituţia decontează cazarea inclusiv pentru un membru al familiei.

Într-un răspuns primit la redacţie, preşedintele CJ, Mihai Seplecan, ne informează că aceste mini-vacanţe constituie de fapt o obligaţie pentru funcţionarii publici: „Conform prevederilor art. 50 şi 51 din Legea nr. 188/1999, republicată, funcţionarii publici au dreptul şi obligaţia de a-şi îmbunătăţi în mod continuu abilităţile şi pregătirea profesională. În acest sens, autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să prevadă în bugetul anual propriu sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor de perfecţionare profesională a funcţionarilor publici organizată la iniţiativa ori în interesul autorităţii sau instituţiei publice. De asemenea, potrivit art. 194 alin. (1) şi (2) din Legea 53/2003 privind Codul Muncii, angajatorii au obligaţia de a asigura participareala programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, cel puţin o dată la doi ani, cheltuielile de participare la astfel de programe fiind suportate de către angajatori".

Iată AICI răspunsul complet al Consiliului Judeţean.

Nu am găsit însă nicăieri în lege că angajaţii au dreptul să meargă la aceste cursuri cu membri ai familiei. Faptul că sunt organizate pe litoral are o logică, pentru că furnizorii de programe de formare ar avea doi paricipanţi dacă ar face cursurile la Roman sau Caracal.

Consiliul Judeţean a decontat între 850 şi 980 de lei tarif de curs pentru fiecare dintre angajaţii plecaţi pe litoral, respectiv un tarif de cazare de circa 1.800 de lei.

Iată AICI oferta de formare profesională de pe website-ul AFP. O mulţime de cursuri sunt la Mamaia, Jupiter, Eforie Nord sau Cap Aurora.

ZIUA de CLUJ a solicitat numele persoanelor din Consiliul Judeţean Cluj care s-au bucurat de mini-vacanţă şi al persoanelor care le-au însoţit, precum şi perioada în care s-au aflat pe litoral, dar răspunsul semnat de Mihai Seplecan nu conţine asemenea informaţii. Şi am mai întrebat ceva: dacă există un sistem de evaluare a cunoştinţelor dobândite de angajaţi, în urma acestor cursuri. Aşteptăm în continuare răspunsuri şi la aceste nelămuriri.

 

Comenteaza