Licitaţia pentru salubrizarea Clujului, reluată săptămâna viitoare
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Iun 2014, 11:49
- Administraţie
- Ascultă știrea

UPDATE: Ieri, instanța de judecată s-a pronunțat definitiv și a decis ca Primăria să analizeze şi să reevalueze ofertele existente, care rămân în continuare valabile, prin descalificarea firmelor Supercom, Bratner şi Rosal, care au fost puse în contestație.
„Suntem victime colaterale ale disputei dintre CNSC și ANRMAP". Aşa comentează primarul Emil Boc situaţia controversată a licitaţiei privind serviciile de salubrizare din Cluj-Napoca.
„Motivul exact al deciziei instanţei este cifra de afaceri. Noi am impus prin caietul de sarcini pe care l-am aprobat o cifră de afaceri de 100 milioane pe fiecare sector. ANRMAP, înainte de a da drumul la licitație trebuie să valideze fișa de achiziții, iar ANRMAP ne-a răspuns în felul următor: Nu se poate impune operatorilor economici care depun oferte pe mai multe loturi îndeplinirea unui nivel cumulat al cifrei de afaceri. Prin urmare, eliminați această mențiune din conținutul fișei de achiziții. Astfel, am eliminat suma de 200 de milioane si am cerut 100 milioane, conform deciziei ANRMAP", a declarat primarul Emil Boc.
CNSC vine însă cu o altă părere. „Autoritatea contractantă ar fi trebuit să verifice, în situația depunerii ofertelor pentru ambele loturi, așa cum este cazul Supercom, dacă ofertanții îndeplinesc sau nu cerința de calificare privind cifra medie de afaceri de cîte 100 milioane de lei pentru fiecare dintre loturile la care au participat", spune Boc. CNSC a decis că licitaţia nu a fost organizată coresspunzător, astfel că a decis anularea câştigătorului.
Primarul Emil Boc spune că Primăria a procedat în demersurile licitaţiei exact după cum au decis instituţiile statului.
Primăria va trebui în momentul de faţă să reevalueze ofertele din cadrul licitaţiei care au rămas valabile şi să desemneze un câştigător. Acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare, când Comisia de Evaluare se va intruni la începutul săptămânii pentru a lua o decizie.
____________________________
Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Cluj a decis în 18 iunie respingerea recursului firmelor Supercom, Rosal și Brantner împotriva deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) din 30 aprilie.
Solutia pe scurt: "Califică excepţia inadmisibilităţii capătului III din plângerea Rosal Grup SA invocată de Compania de salubritate Brantner Veres SA în apărarea de fond. Admite excepţia inadmisibilităţii capătului II din plângerea Rosal Grup SA invocată din oficiu de instanţă şi respinge acest capăt de cerere ca inadmisibil. Respinge plângerea Rosal Grup SA împotriva Deciziei nr.1254/C1/1086,1127,1142 din 30.04.2014 a C.N.S.C. Respinge plângerea formulată şi de SC Supercom SA împotriva Deciziei nr.1254/C1/1086,1127,1142 din 30.04.2014 a C.N.S.C. Respinge excepţia lipsei de interes a SC Supercom SA cu privire la formularea plângerii cu privire la Compania de salubritate Brantner Veres SA. Respinge plângerea formulată de Compania de salubritate Brantner Veres SA împotriva Deciziei nr.1254/C1/1086,1127,1142 din 30.04.201 a C.N.S.C. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată. Definitivă. Pronunţată înşedinţa publică, azi, 18.06.2014", scrie clujust.ro.
EXTRAS din Decizia CNSC din 30 aprilie:
"Obligă autoritatea contractantă (Primăria Cluj-Napoca - n.red) la anularea raportului procedurii de atribuire nr. 10169/21.03.2014 şi a tuturor actelor subsecvente, inclusiv a adreselor de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire nr. 35902, 35907/21.03.2014, nr. 35801/21.03.2014 şi nr. 35729/ 21.03.2014, la reevaluarea ofertelor cu respectarea strictă a celor consemnate în motivarea aferentă prezentei".
Primăria a anunţat în martie că o firmă din Bucureşti a câştigat licitaţia pentru salubrizarea şi deszăpezirea întregului oraş, pentru ambele loturi scoase la concurs. Oferta cu care a câştigat se ridica la peste 137 de milioane de lei, în jur de 30 de milioane de euro, pe o perioadă de 8 ani. În precedenţii 8 ani, salubrizarea Clujului a fost asigurată de copaniile Brantner Veres şi Rosal.
"S-a desemnat castigatoare oferta Supercom atat pentru sectorul 1 de salubrizare si deszapezire cat si pentru sectorul 2. Raportul procedurii poate fi contestat in termen legal, termenul expira la 31 martie", a spus la vremea respectivă Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Consilierul local Ioan Bâldea a contestat licitaţia de salubrizare, susţinând că firma Supercom a fost declarată câştigătoare pe criterii politice. "Iata ca in momentul in care Emil Boc trece dinspre PDL spre PMP, partidul Elenei Udrea, avem un nou castigator a unei importante licitatii, iar acesta vine din anturajul doamnei Udrea. Sper sa nu ne intalnim cu situatia de acum cativa ani cand DNA a intervenit si a facut clarificari la licitatiile trecute", a spus Bâldea.