Linie de tren de mare viteză către Ungaria. Comisar European pentru Transporturi: „Budapesta e foarte interesată de tronsonul până la Cluj-Napoca”

Linie de tren de mare viteză către Ungaria. Comisar European pentru Transporturi: „Budapesta e foarte interesată de tronsonul până la Cluj-Napoca”
| Foto: mobilitate.eu

Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean spune că linia de tren de mare viteză București-Budapesta poate fi realizată dacă ambele părți își doresc asta și fac eforturi în acest sens.

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, a afirmat că interesul guvernului de la Budapesta pentru realizarea acestei linii rămâne crescut, în special în ceea ce privește tronsonul până la Cluj-Napoca.

O parte din lucrări se desfășoară pe linia Cluj-Napoca-Episcopia Bihor, unde deja au început lucrările de electrificare a căii ferate.

Depinde de părți. Eu știu că, de exemplu, acum câțiva ani, Budapesta era foarte interesată, cel puțin de tronsonul până la Cluj-Napoca. Sigur că pentru România importantă conexiune până la București. Pe de altă parte, orice bucată făcută e binevenită, totuși e o distanță destul de mare. Noi avem acum în lucru multe tronsoane pe acest pe București-Oradea, în diverse stadii de execuție. Se văd mai puțin pentru că ori sunt făcute și date în folosință la capacitate, ori altfel nu se văd. 

La noi există și focusul pe autostrăzi, se lucrează în paralel și atunci lumea se uită mai mult la dezideratul cu autostrăzile, dar n-au stat lucrurile pe loc și se mișcă. Cu excepția Brașov-Sighișoara, unde avem întârzieri mari. (…) Între Brașov și Sighișoara sunt vreo 160 km care fac parte din această conexiune către Oradea și centrul Europei. Acolo au fost sute de milioane pe care le-am avut la dispoziție și tot nu merge. Și cred că le-am avut la dispoziție de 10 ani din ciclu financiar anterior”, a afirmat Vălean, potrivit hotnews.ro.

Ministrul ungar al Construcțiilor și Transporturilor, János Lázár, aflat anul trecut, într-o vizită la Cluj, a declarat că autoritățile de la Budapesta au în plan realizarea unei căi ferate de mare viteză care să lege Budapesta de Cluj-Napoca.

Comenteaza