Video Mai mulți bani pentru bazinul de înot din HUB-ul Borhanci / Ce spune Emil Boc despre investiție

Mai mulți bani pentru bazinul de înot din HUB-ul Borhanci / Ce spune Emil Boc despre investiție

Consilierii locali clujeni vor dezbate, în ședința de joi, un proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiția care vizează bazinul din cadrul Hub-ului din Borhanci.

Primarul Emil Boc a explicat, la ZIUA LIVE, de ce e necesară această inițiativă.

„În urma evaluărilor din teren s-a constatat că trebuie să fie fortificat terenul pe care se construiește bazinul olimpic cu 745 de piloți forați. Noi, inițial, în Borhanci aveam în plan să construim un cartier de locuințe, dar analizele geotehnice ne-au arătat că nu se poate, pentru că dealul o ia la vale și ar trebui o consolidare minimală de cel puțin 200 milioane euro, de început. Și aici, la bazinul de înot, față de calculul inițial mai trebuie bani ca să se consolideze terenul, doar pentru ceea ce înseamnă bazin de înot(...) Astea sunt dealurile Clujului, dar ne bucurăm pe de-o parte de această alternanță deal-vale care stă la baza construirii poporului român, până la urmă”, a spus Emil Boc.

Bazinul de înot din HUB-ul Borhanci va costa cu peste 65 de milioane de lei (13 milioane euro) mai mult decât suma aprobată în studiul de fezabilitate. Costurile suplimentare au fost generate de stabilizarea terenului, dar și de lucrări pentru atingerea standardelor de omologare a Federației Internaționale de Natație.

Valoarea totală a investiției urmează să fie actualizată la 200.462.096 lei cu TVA, de la suma inițială aprobată de Consiliul Local în 2022, care era de 134.776.771 lei. Potrivit proiectului tehnic este nevoie de optimizarea soluției de fundare a bazinului și a parcării aferente prin execuția a 745 de piloți forați.

„În cadrul procesului de proiectare a proiectului tehnic, au survenit modificări față de faza de proiectare a studiului de fezabilitate (…). În urma întocmirii expertizei geotehnice şi a finalizări proiectului tehnic s-a concluzionat de către expertul tehnic atestat că fundarea directă a clădirii (fundații continue sau izolate) nu este fezabilă şi practică din punct de vedere tehnico-economic, fiind necesară optimizarea soluției de fundare a bazinului de înot şi a zonei de parcare aferentă bazinului de înot prin executarea a 745 de piloți forați cu adâncimi cuprinse între 17,90 m și 6 m cu diametrul de 800 mm”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

 

 

Comenteaza