Marii arhitecţi ai Clujului, front comun împotriva caselor din Făget. "Este un sacrilegiu, e împotriva firii şi a bunului simț"
- Scris de Ionel Lespuc
- 30 Ian 2016, 14:22
- Administraţie
- Ascultă știrea
Primarul Emil Boc s-a lăsat convins de arhitecţi şi a întors armele împotriva propunerii de anulare a interdicţiei de construire în Făget. Cel puţin la nivel declarativ. La dezbatere au fost prezenţi mai mulţi arhitecţi cunoscuţi, printre care Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Emanoil Tudose şi Vasile Mitrea, care au desenat pe planşe, în anii '60, actualele cartiere ale oraşului, Adrian Borda şi Eugen Pănescu, realizatorii noului PUG.
Cu toţii au cerut ca poienile să fie considerate părţi integrante din păduri şi să nu fie judecate după prevederile din Codul Silvic, care permite construirea pe 5% din suprafaţa forestieră deţinută. De asemenea, au cerut să nu se dea autorizaţii de construire în livezile pe de dealurile oraşului, cel puţin până la realizarea unui nou PUG, peste 10 sau 15 ani.
"Considerăm că, în acest moment, există destule spaţii pentru dezvoltarea de locuinţe. La un simplu calcul, pe spaţiile identificate de noi se pot ridica locuinţe pentru 150.000 sau chiar 200.000 de oameni. Nu cred că oraşul se va dezvolta mai mult de atât în următorii 10-15 ani", a spus Adrian Borda, considerat la Cluj drept "părintele PUG".
Zona Făget a intrat în intravilan în 1999, din nevoia Clujului de a avea mai multe spaţii verzi. În ciuda interdicţiilor, acolo s-au construit deja case, botezate "cabane". "Este pădurea minciunii. Oamenii şi-au construit locuinţe permanente, pe care le-au numit cabane, pentru că aşa funcționau lucrurile în vechiul PUG.
E ridicol să spui că în timpul săptămânii locuiesc în apartamentul din bloc, iar de sâmbătă mă mut în pădure. Acum ce se dorește, să se reintroducă nevoia de minciună? Îmi fac o casă de vacanță la 200 m de oraș. Să fim serioși: numeni nu vrea o casă de vacanță la câteva sute de metri de locuință", a subliniat Borda.
"Este adevărat că Făget este pădurea minciunii şi trebuie să ne oprim aici. Din punct de vedere profesional, urbanistic și științific al gestiunii orașului, construcţiile nu au ce căuta în Făget", s-a alăturat Şerban Ţigănaş.
"Să accepți să construiești în mijlocul unei păduri este un sacrilegiu, e împotriva firii şi a bunului simț. Poiana face parte din pădure, nu o poți separa și să-i dai altă încadrare. E un artificiu grosolan ca să se poată profita apoi să se încerce edificarea de construcții acolo. Noi avem mii de hectare goale, bune pentru construit și acum vrem să aprobăm Făgetul. Nu se poate", s-a arătat indignat Emanoil Tudose.
"Interesul a sute de mii de oameni, locuitorii Clujului, este mai important decât interesul a câtorva zeci, adică a celor care au terenuri în zona pădurii Făget şi care vor să-şi construiască acolo locuinţe", au subliniat mai mulţi vorbitori.
În urma insistenţelor societăţii civile, primarul a spus că va refuza orice solicitare de a se construi în "poieniţele" din păduri. "Punctul dvs de vedere ne ajută să îi putem refuza în viitor pe cei care vor dori să construiască în poieniţe, ca să folosesc o exprimare mai romantică. Noi, ca primărie, suntem obligați să ținem cont de interesele tuturor cetățenilor Clujului, indiferent de părerea pe care o au.
Suntem acționați în multe procese în instanță, au fost multe plângeri prealabile pe această temă și le-am promis celor care au fost în audiență la mine că voi deschide subiectul într-o dezbatere publică să vedem care este poziția și a specialiștilor și a altor oameni din Cluj pe acest subiect.
Ați văzut astăzi punctul de vedere, Primăria a respins categoric orice fel de astfel de inițiative până în acest moment, am respins toate plângerile prealabile, avem acțiuni în instanță, e o dispută între a aplica prevederile Codului Silvic, care spun că se poate într-o limită de 5% și poziția fermă a primăriei de a nu aplica deloc", a spus Boc. Acesta a promis că va cere votul consilierilor locali pe o hotărâre care să reglementeze definitiv această situaţie.