Ministrul Dezvoltării: ''Noul Cod al urbanismului va fi o revoluţie în domeniul construcţiilor''

Ministrul Dezvoltării: ''Noul Cod al urbanismului va fi o revoluţie în domeniul construcţiilor''

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, luni, că noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, aflat încă în dezbatere în Parlament, va fi o revoluţie în domeniul urbanismului, de care România are nevoie.

"La sfârşitul lunii, îl scoatem din Parlament. Va fi o revoluţie. Codul urbanismului nu numai că unifică într-un singur loc toate reglementările pe domeniu, dar aduce şi importante modificări ce privesc în principal reducerea termenelor, simplificarea procedurilor, digitalizarea procedurilor, evitarea procedurilor succesive în favoarea procedurilor deodată, adică documentaţiile de avizare intră în acelaşi timp la toate instituţiile avizatoare, şi nu rând pe rând, pentru că asta e o pierdere de timp foarte mare", a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Cseke Attila.

Acesta a mai precizat faptul că totul se va derula printr-o platformă digitală, ceea ce va conduce la reducerea termenelor de emitere atât a autorizaţiilor de construire, cât şi pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Generale şi Zonale ale autorităţilor locale. Alte noutăţi introduse se referă la necesitatea de a asigura clădiri pentru serviciile publice în cartierele noi construite.

De asemenea, pe partea de intrare în legalitate a construcţiilor edificate fără respectarea prevederilor legale vor fi proceduri care vor transmite mesajul că "aceia care doresc să construiască ilegal nu merită să construiască ilegal", deoarece vor fi taxe mult mai mari pentru intrarea în legalitate, obligaţia de a avea avizele şi acordurile emise de autorităţile statului fiind prevăzută în lege.

Ministrul Dezvoltării a mai arătat că în noul cod de urbanism se instituie un sistem de certificare a firmelor de construcţii, ceea ce înseamnă că vor fi evitate situaţiile în care "firmele de apartament", cum sunt denumite, sau firme care nu au niciun specialist de exemplu pe edificare unităţi sanitare, depun oferte şi câştigă licitaţii, de exemplu, pentru reabilitarea unui spital judeţean.

Comenteaza