Modernizarea Pieţei Mihai Viteazul debutează în primăvară

Modernizarea Pieţei Mihai Viteazul debutează în primăvară
Concursul pentru reamenajarea zonei din vecinătatea cinematografului va fi lansat în aceste zile, documentaţia urmând să fie afişată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Concursul anunţat încă de la începutul anului ar fi trebuit să aibă deja un câştigător, potrivit calendarului iniţial. În actualele condiţii, lucrările de modernizare a zonei vor putea începe în primăvara anului viitor.

Concursul este pregătit printr-un parteneriat între administraţia locală şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR). Arhitecţii au transmis către primărie tema de concurs, dar şi propunerile pentru componenţa juriului, precum şi cele mai recente detalii tehnice solicitate de administraţie, prin serviciul de achiziţii publice. „Tehnic, toate aspectele sunt în regulă, au mai fost recent solicitate nişte clarificări care ţin de domeniul achiziţiilor publice pentru ca documentaţia să fie pregătită pentru a fi lansată pe SEAP, ceea ce credem că se va întâmpla în cel mult o săptămână. Ar cam trebui ca până la final de an să avem o soluţie câştigătoate, iar în primăvară să înceapă lucrările", estimează arhitectul şef al oraşului, Ligia Subţirică. „Lucrurile care ţin de noi sunt rezolvate; urmează ca responsabilii de la biroul de achiziţii publice să prezinte materialul primarului şi după ce acesta îşi dă şi el acordul, documentaţia se va publica pe SEAP", a completat arhitectul Vasile Mitrea, cel care a întocmit tema de concurs.

Încă din urmă cu câteva săptămâni a fost stabilită componenţa juriului, la propunerea OAR. Acesta va fi format din cinci membri: Andras Istvan (Ungaria), Mihai Pienescu (Franţa), Sandu Alexandru (Bucureşti), Florin Ionaşiu (Timişoara) şi Ligia Subţirică (arhitect şef al municipiului Cluj-Napoca). Au fost desemnaţi ca membri supleanţi arhitecţii Szabolcs Guttmann şi Emanoil Tudose (reprezentant al Registrului Urbaniştilor din România). Procedura de concurs se va desfăşura în două etape, iar câştigătorul se alege cu contractul de proiectare. În primă fază, studiul va avea în vedere atât conexiunea cu nucleul istoric, cât şi apartenenţa la zona pericentrală, cu includerea în analiză a Someşului Mic şi a Canalului Morii. Zona de studiu cuprinde scuarul cu statuia lui Mihai Viteazul, dar vizează o arie mai extinsă, până la Bd. Regele Ferdinand şi hala comercială din piaţă. În faza a doua intră cinci echipe selectate în urma primei etape a procedurii, acestea urmând să detalieze propuneri doar pentru scuar. Premiile se acordă după a doua fază de concurs. Pentru premiul I, concurentul desemnat drept câştigător va negocia cu municipalitatea prestarea serviciilor de proiectare.

Valoarea estimată pentru proiectare este de 40.000 de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. Premiul II a fost stabilit la 3.000 de euro, premiul III, la 2.000 de euro şi se vor acorda şi două menţiuni de 1.500 de euro. „Dacă acest concurs se lansa în vară, în perioada concediilor, probabil ar fi fost mai puţini arhitecţi interesaţi. În actualele condiţii, s-ar putea să fie mai mulţi doritori, mai ales în criza actuală de proiecte din piaţă. În afară de contractul care se atribuie câştigătorului, să vedem în ce măsură premiile vor fi tentante", a menţionat Mitrea.

Concurs întârziat

Administraţia locală şi OAR au semnat în ianuarie protocolul de colaborare pentru modernizarea zonei prin organizarea unui concurs de arhitectură. Iniţial, se preconiza că în martie va fi lansat concursul de soluţii, urmând ca la mijlocul lunii iulie să se cunoască şi câştigătorul. Întârzierea a fost cauzată de unele neconcordanţe între cerinţele temei şi materialele care trebuiau puse la dispoziţie, au explicat organizatorii.

 

Comenteaza