Nouă intrare pe Autostrada Transilvania VIDEO

Nouă intrare pe Autostrada Transilvania VIDEO
Pe traseul Autostrăzii Transilvania, între Petreştii de Jos şi Ciurila ar putea fi creat un nod de legătură, astfel încât accesul să fie permis şi din aceste localităţi. Consiliului Judeţean va lansa o propunere în sensul acesta.

În strategia de dezvoltare a judeţului, unul dintre obiectivele urmărite de administraţia judeţeană vizează continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Numai că acest proiect nu ţine de competenţele Consiliului Judeţean, fiind în gestiunea Ministerului Transporturilor (a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - CNADNR). Cu toate acestea, intervenţiile administraţiei clujene pe lângă minister vor conta foarte mult, apreciază vicepreşedintele administraţiei judeţene, Vakar Istvan. El a informat că o propunere importantă lansată deja vizează amenjarea unui noi deschideri pe Autostrada Transilvania, între localităţile Petreşti şi Ciurila.

Nimeni nu poate şti, la acest moment, ce soartă va avea Autostrada Transilvania, chiar dacă atât reprezentanţii USL cât şi cei ai PDL au promis că proiectul va fi, totuşi, dus la bun sfârşit. Consiliul Judeţean Cluj, în schimb, a introdus proiectul autostrăzii în strategia de dezvoltare a judeţului, ce vizează perioada 2014-2020, în ideea că, într-un fel sau altul, va putea să contribuie la continuarea lucrărilor. Trebuie spus că administraţia judeţeană nu poate lua decizii în numele Ministerului Transporturilor sau a CNADNR, în schimb, poate lansa propuneri.

"În ce ne priveşte, pe teritoriul judeţului avem cei 50 de km de autostradă şi este foarte bine că îi avem. Ideal ar fi ca lucrările să parcurgă tot traseul prevăzut în acest proiect şi va trebui să insistăm să se întâmple acest lucru. Între timp, mai putem interveni cu îmbunătăţiri pe traseul de pe teritoriul nostru", a explicat vicepreşedintele administraţiei judeţene, Vakar Istvan. Mai exact, administraţia judeţeană poate să modernizeze drumurile judeţene din zona Ciurila - Petreştii de Jos, astfel încât, şi de pe acest traseu, să se poată intra pe autostradă.

"Nu e normal să avem noduri pe autostradă doar la Turda, Câmpia Turzi şi Gilău . Vorbim de judeţul Cluj, unde se întâmplă permanent situaţii neprevăzute, accidente sau alte urgenţe. O ambulanţă, maşina de pompieri nu vor putea niciodată să ajungă la timp la un accident, de pildă. Şi aici nici nu avem un elicopter ca să putem spune că rezolvă el problema. Prin urmare, propunerea noastră ar fi să realizăm un nod de legătură în zona dintre localităţile Petreşti şi Ciurila. Noi asigurăm moderizarea drumurilor judeţene, iar CNADNR se va ocupa să realizeze deschiderea de pe autostradă. Pentru ei cheltuiala nu ar fi cine ştie ce, pentru că vorbim doar de crearea nodului de intrare şi ieşire, cu coborâre pe podul de la Petreşti, mai departe noi vom lucra la drumurile care sunt pe domeniul Consiliului Judeţean", a spus Vakar Istvan. În opinia sa, CNADNR nu ar avea de ce să refuze o astfel de soluţie, având în vedere că propunerea sa va dezbătutuă şi cu reprezentanţii celorlalte instituţii interesate, respective primării, Inspectoratul pentru Situa?ii de Urgenţă, Serviciul de Ambulanţă etc.

În ce priveşte traseul Autostrăzii în judeţul Cluj, Ministerul Transporturilor s-a angajat în prezent să realizeze o nouă licitaţie. Contractul va viza porţiunea dintre Gilău şi Mihăieşti (peste 20 km). Mai departe, pentru ruta Mihăieşti - Suplacu de Barcău - Borş, contractul cu compania Bechtel a rămas în vigoare. Mai rămân neacoperite traseele Braşov-Făgăraş, Făgăraş-Sighişoara, Sighişoara-Ogra, Ogra-Câmpia Turzii.

 

Comenteaza