Noul centru româno-american de la Cluj combate corupţia din România

Noul centru româno-american de la Cluj combate corupţia din România
Un centru româno-american pentru societăţile în tranziţie ia naştere la Cluj sub aripa fostului secretar adjunct al apărării SUA, Powell Moore.

Centrul naţional româno-american pentru societăţi în tranziţie este o premieră naţională creată de Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) şi Universitatea Georgia (SUA).

La conferinţa în care au fost prezentate concluziile unui an întreg de discuţii şi negocieri între cele două părţi au fost prezenţi fostul secretar adjunct al apărării al SUA, Powell A. Moore, vicepreședintele Georgia University pe probleme de Servicii Publice și Relația cu Comunitatea - Paul J. Brooks, directorul Carl Vinson Institute of Government din cadrul Universității Georgia - Laura Meadows, decanul Facultății de Afaceri Publice și Relații Internaționale - Stefanie Lindquist, directorul Centrului Internațional al Carl Vinson Institute of Government - Rusty Brooks și directorul adjunct al James M. Cox Jr. Center for International Mass Communication Training and Research din cadrul Universității Georgia, Tudor Vlad.

Totul a început de la iniţiativa lui Vlad, fost profesor la FSPAC, care în prezent predă la Universitatea din Georgia. Acesta a vorbit despre obiectivele noului centru.

„Încercăm să facem un parteneriat egal între UBB şi Universitatea Georgia, în ideea în care partea noastră de lume - Europa Centrală şi de Est şi Balcanii - a redevenit, din nefericire, o zonă fierbine şi o zonă imporrtantă. Ideea este că UBB are un potenţial extraordinar din punct de vedere al competenţei profesorilor, iar Georgia este una dintre primele 100 de universităţi din lume. Ceea ce încercăm să facem e să punem pe picioare un centru care să aibă câteva componente. La început va fi partea de administraţie publică, jurnalism, ştiinţe politice, afaceri internaţionale, afaceri publice, în care experţi de la Georgia şi de la UBB să aibă programe de training, atât pentru experţi români, cât şi, treptat, în regiune.

Deja avem cereri din Georgia şi din Moldova şi vom încerca să ne extindem, când se vor mai linişti lucrurile, şi în Ucraina. Centrul doreşte să înceapă cu programe de training pentru administraţia publică locală, la început în Transilvania, apoi în România şi în regiune, pentru cei care lucrează în sistemul juridic, pentru că există o preocupare în SUA legată de nivelul de corupţie din România, pentru cei care lucrează în administraţia publică locală, să-i înveţe cum să lucreze cu mass-media, cum să comunice cu cei care i-au votat, cum să devină mai transparenţi în relaţia cu publicul", a spus Vlad.

De asemenea, fostul secretar adjunct al apărării SUA, Powell Moore, spune despre proiect că participarea Universităţii din Georgia oferă foarte mult potenţial centrului româno-american datorită experienţei profesorilor foarte buni care predau la universitatea din state, dar şi a celor de la universitatea clujeană.

"Apreciez mult oportunitatea care mi s-a oferit, aceea de a fi azi aici. Cred că putem să fim cu toţii de acord atunci când spun că Europa de Est este un loc impresionant. Nu am mai fost la Cluj până acum, dar sunt foarte impresionat. Avem şansa inegalabilă de a crea prosperitate în Europa de Est, dacă lucrăm împreună", a spus Moore.

Decanul de la FSPAC, Călin Hinţea, a  afirmat că acesta este finalul unui an de discuţii şi negocieri între două părţi pentru a vedea unde se poate furniza cea mai bună expertiză Babeş-Bolyai şi cea mai bună expertiză University of Georgia.

 

Comenteaza