Video Nu mai există în România, dar va fi la Cluj! Antrenor VIRTUAL și sistem de netrualizare a gazelor nocive la Bazinul olimpic din Borhanci

Nu mai există în România, dar va fi la Cluj! Antrenor VIRTUAL și sistem de netrualizare a gazelor nocive la Bazinul olimpic din Borhanci

Primarul Emil Boc a mers pe șantierul viitorului bazin olimpic din HUB-ul Borhanci.

"745 de piloți forați pentru a stabiliza dealul. După ce s-a reușit amplasarea lor, s-au început escavările pentru bazin. Suntem cam la o treime din lucrări, vor fi gata în 2026. La recomandarea constructorului, am decis să aducem două dotări de ultimă generație, care nu cred că există în România, e vorba de antrenament virtual (un dispozitiv care va urmări în timp real ce progrese face înotătorul, va exista pe sub apă o fantă de lumină care îți va arăta cât de repede trebuie să înoți ca să atingi timpul din competiție). La fel, vom avea și cel mai avansat sistem de preluare a degajărilor nocive și degajare a acestora", a declarat edilul Emil Boc. 

'"Acest bazin va fi primul din România și al doilea din lume care va fi dotat cu un sistem de neutralizare a gazelor nocive", a declarat reprezentantul constructorului. 

În ceea ce privește lucrărilor, momentan se montează arcele din structura acoperișului. Circa 100 de persoane lucrează zilnic pe șantier. "Până acum, am folosit 15.000 m3 de beton, 1.500 t de armătură și dislocați 250.000 m de pământ", a mai spus constructorul.

Proiectul noului bazin olimpic de înot prevede construirea unei clădiri pe 3 niveluri (demisol + parter + etaj parțial), cu o capacitate de 1000 de spectatori și zone dedicate competițiilor sportive de natație, inclusiv bazin olimpic de sărituri și bazin de inițiere. 

În cadrul proiectului sunt cuprinse: 

1 recepție, 1 cafenea/ bar, 1 bazin începători, 2 piscine jacuzzi, 1 piscină sărituri, 1 piscină, 4 scări, 1 cameră observatori, 1 saună finlandeză, 1 camera prim-ajutor, 1 magazin, 17 grupuri sanitare, 7 camere pentru depozitare, 4 birouri, 1 garderobă, 1 gradenă pentru 1000 persoane, 16 camere tehnice, 7 coridoare/holuri și 1 foyer.

De asemenea, cu această ocazie vor fi realizate lucrările tehnico-edilitare importante pentru întregul HUB educațional.

Investiție de peste 28,5 milioane euro (cu TVA inclus), realizată de către Asocierea MBS Group S.R.L. (lider), ASA CONS România S.R.L. (asociat), POLIART S.R.L. (asociat). 

Hub-ul educațional din Borhanci va fi format din creșă, grădiniță, școală primară și liceu.

De asemenea, pe o suprafață de 60 hectare, zona va cuprinde pădurea-parc cu plantații masive de arbori, zone de poiană, o grădină urbană închisă, o zonă special amenajată pentru plimbare patrupede, alei, clădiri cu funcțiuni publice, punct de belvedere, tiroliană, traseu dirt bike de tip backyard, culoare de alergare și parcare.

Baza sportivă și bazinul de înot vor urmări dezvoltarea și relansarea activităților de educație fizică și sport pentru beneficiari de toate vârstele. Baza sportivă va include terenuri pentru tenis de câmp, padel, tenis cu piciorul, baschet, mini fotbal, badminton, volei. Acestea vor fi împrejmuite şi vor beneficia de suprafeţe sintetice adaptate, nocturnă şi acces liber (cu programare); terenuri de beach volley cu nisip şi teren sintetic de baschet 3x3. 

Valoare totală a investiției din cartierul Borhanci: 478.547.909,91 lei cu TVA (peste 96 mil. Euro). Finanțarea investiției va fi realizată din fonduri europene, bugetul local și alte surse legal constituite conform legii.

Comenteaza