"Nu ne arde viitorul". Emil Boc, făcut iresponsabil şi acuzat de interese
- Scris de Ionel Lespuc
- 30 Iul 2015, 14:22
- Administraţie
- Ascultă știrea
Alianţa Globală pentru Alternative la Incinerare (GAIA) şi Coaliţia pentru Justiţie Energetică din România - Energy Justice Romania critică vehement afirmaţiile primarului Emil Boc cu privire la necesitatea construirii unui incinerator de deşeuri municipale şi asimilabile în Cluj.
Miercuri, primarul a explicat că pentru Cluj ar exista o soluţie rapidă şi eficientă pentru depozitarea, cu condiţia să nu iasă din proiectul CMID (Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, proiect pe fonduri europene gestionat de Consiliul Judeţean), la care este parte. "Avem un investitor pregătit să ne pună gratis la dispoziţie un incinerator, pe terenul lui şi cu autorizaţii obţinute de el. Ar urma să fie gata în şase luni. El cere la schimb posibilitatea de a utilizeze gunoiul clujenilor pe următorii zece ani, pentru a obţine energie sau pentru alte întrebuinţări", a declarat Emil Boc.
Citeşte şi: Boc şterge pe jos cu angajaţii Consiliului Judeţean. Primăria ar putea da în judecată CJ
„Incineratoarele nu rezolvă problema depozitării deşeurilor. Aproximativ 25% din cantitatea de deşeurilor care intră în incineratoare rămâne sub formă de cenuşă, iar această trebuie să fie depozitată tot în rampe de deşeuri. Această cenuşă este prea toxică pentru a putea fi refolosită, în ciuda tuturor încercărilor industriei. Multe dintre aceste toxine ajung în hrană şi devin tot mai concentrate pe măsură ce ajung mai sus în lanţul alimentar. O varietate de studii au raportat asocierea dintre probleme respiratorii, anomalii congenitale, îmbolnăvirile de cancer (laringe, plămâni, piele, sistem reproducător și nervos, glandă tiroidă, aparat digestiv) și munca respectiv locuirea în apropierea unor incineratoare", spun reprezentanţii asociaţiilor.
Aceştia afirmă că 12 organizaţii neguvernamentale au oferit soluţii pe termen lung pentru rezolvarea problemei deşeurilor, dar că primarul nu s-a arătat interesat de această soluţie. De aceea, ONG-urile îl bănuiesc pe Emil Boc că „nu doreşte o rezolvare reală a problemei deşeurilor, pe termen lung, ci o soluţie pe termen scurt în interesul industriei incineratoare".
„12 organizaţii neguvernamentale locale au depus o petiţie la toate instituţiile locale şi judeţene competente, prin care ofereau soluţii pe termen lung la problema deşeurilor, cu impact pozitiv asupra întregului judeţ. Toate instituţiile au răspuns pozitiv invitaţiei de a susţine petiţia şi implicit de a delega un reprezentant în cadrul Consiliului Consultativ propus de ONG-uri, mai puţin Primăria Municipiului Cluj Napoca, ceea ce ne dă de înţeles că primarul Emil Boc nu doreşte o rezolvare reală a problemei deşeurilor, pe termen lung, ci o soluţie pe termen scurt în interesul industriei incineratoare", scrie în comunicatul primit la redacţie.
ONG-urile anunţă că vor fi realizate toate demersurile necesare pentru a împiedica construirea unui incinerator de deşeuri municipale în Cluj-Napoca, inclusiv în instanţele judecătoreşti. „Vor fi depuse plângeri împotriva autorităţilor implicate în diversiunea construirii incineratoarelor de deşeuri. Politica domnului Boc poate fi catalogată ca fiind iresponsabilă, prin ignorarea realelor soluţii propuse de societatea civilă şi promovarea unor soluţii false şi extrem de toxice promovate de industrie, care va bloca comunitatea în tranziţia către sustenabilitate pentru minim 10 ani", se arată în comunicatul semnat de GAIA şi Coaliţia pentru Justiţie Energetică din România - Energy Justice Romania.
În 2012, societatea civilă a reuşit să blocheze construcţia unui alt incinerator, un crematoriu uman, pe strada Govora, între Mănăştur şi Zorilor. Consilierii locali aprobaseră asocierea cu RDK Cremation, asociere care ar fi urmat să aducă la buget suma de 15.000 de lei anual. Oamenii au ieşit în stradă şi au reuşit să obţină blocarea proiectului. În 2013, RDK Cremation a dat în judecată Primăria şi Consiliul Local, acuzându-le că au cauzat firmei pierderi de 200.000 de lei. Din informaţiile noastre, societatea a pierdut însă procesul intentat administraţiei locale.