"Nu ne mai mintiti!" Scandări împotriva primarului pe malul Someşului. Edilul a cedat GALERIE FOTO

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a acceptat solicitările societăţii civile în legătură cu proiectul de betonare a Someşului. Ce măsuri a anunţat.

Peste 200 de persoane s-au adunat joi la ora 17:00 să protesteze împotriva betonării Someşului. Oamenii au manifestat în linişte pe marginea râului şi pe Podul Elisabeta.

În jurul orei 17:20 în zonă şi-a făcut apariţia şi primarul Emil Boc, care s-a "predat" în faţa societăţii civile. Edilul a venit să le spună protestatarilor că renunţă la proiectul de realizarea a unei benzi suplimentare de circulaţie pe Splaiul Independenţei. Anterior, primarul făcuse o serie de concesii mai mici reprezentanţilor societăţii civile.

"Chiar înainte să plec de la primărie am dat ordin să fie oprite lucrările. Vom reface doar trama stradală şi trotuarul care exista, iar malul Someşului va fi adus la situaţia iniţială. După ce vom avea studiul de mobilitate vom organiza o dezbatere publică având toate soluţiile pe masă, inclusiv pe cele de promenadă şi de creare a unei piste de biciclete. Este chiar posibil să organizăm un referendum local", a afirmat Boc.

În timpul declaraţiilor sale câţiva protestatari au devenit vocali: "Jos Boc!", „Nu distrugeţi Someşul", „Nu ne mai minţiţi", au strigat manifestanţii, oprindu-l de câteva ori din discurs pe primar.

Joi, la 12:30, cinci reprezentanţi ai societăţii civile au avut o scurtă discuţie cu Emil Boc, in cadrul careia edilul sef nu parea inca pregatit sa accepte toate solicitarile puse pe masa. Potrivit afirmaţiilor lui Szakats Istvan, preşedintele Fundaţiei AltArt, prezent la întâlnire, primarul a subliniat că a trimis-o pe Ştefania Ferencz, directorul general al municipalitatii, la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a găsi o posibilitate legală de prelungire a proiectului.

De asemenea, le-a spus ecologiştilor că lucrările ar urma să fie realizate deocamdată doar pe lungimea a 50 de metri, după care urmează să se vadă cât sunt de invazive şi cum va arăta malul. Cel mai important, Boc a mai susţinut că promite că banda construită nu îşi va schimba destinaţia de pietonal şi pistă de biciclete cel puţin cinci ani.

„Mi-am exprimat încrederea că, în acest caz, vocile și energiile emergente din societatea civilă ar putea fi alăturate într-un mod productiv demersului primăriei de a îmbunătăți proiectul", a spus Szakats, iniţiatorul paginii de Facebook „Someşul nostru".

Comenteaza