“Ochii electronici” ai primarului, blocaţi de contestaţii

“Ochii electronici” ai primarului, blocaţi de contestaţii
Extinderea sistemului de supraveghere video, dorită de Primăria Cluj-Napoca, mai are de aşteptat până la implementare.

Proiectul s-a încurcat în “iţele birocratice”. Municipalitatea a suspendat licitaţia de închiriere a 300 de camere video interconectate, care urmau să fie montate în Cluj-Napoca. Deschiderea ofertelor fusese programată ieri, când Primăria Cluj-Napoca a fost anunţată de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) că societăţile Industrial Computer Group şi NXTEL Solution, ambele din Bucureşti, au contestat documentaţia de licitaţie. Viceprimarul Radu Moisin este convins că cele două contestaţii vor fi clasificate ca tardive.

 

“Una dintre societăţi a contestat clauzele restrictive impuse prin documentaţia de atribuire, adică tocmai faptul că am impus anumite specificaţii tehnice pentru camere. Noi am solicitat, printre altele, ca respectivele camere să aibă anumite caracteristici pentru a putea fi conectate prin fibră optică, tocmai pentru a nu mai avea antene în oraş. Cea de-a doua societate a contestat faptul că prin caietul de sarcini am cerut certificarea tehnică a camerelor de supraveghere”, a explicat viceprimarul Radu Moisin.

 

El a adăugat că municipalitatea aşteaptă un răspuns de la CNSC. “Suntem convinşi că cele două contestaţii vor fi găsite ca tardive şi că vom relua procedura în aceleaşi condiţii”, a mai spus Moisin.

 

Ambele societăţi se plâng că prevederile caietului de sarcini sunt nelegale. în contestaţia Industrial Computer Group se arată, printre altele, că, în forma solicitată, “caracteristicile camerelor şi ale serverelor sugerează un anumit producător”.

 

 “Termenul de realizare a sistemului este impus la două luni. Acest termen este nerealist având în vedere procedura de obţinere a autorizaţiilor de construire necesare demarării lucrărilor de construcţie”, se arată în contestaţia depusă în 24 iunie. Prin directorul general Gabriel Badea, societatea solicită anularea procedurii şi reluarea licitaţiei în baza unei noi documentaţii, care să respecte prevederile legale.

 

Cea de-a doua societate, NXTEL Solution, a contestat faptul că, prin comunicarea de clarificări aferente procedurii, primăria vorbeşte de alte condiţii, care, odată impuse, reprezintă o modificare a caietului de sarcini.

 

 O astfel de prevedere se referă la autorizaţia pentru comercializarea produselor emisă de producător, care nu se solicită prin caietul de sarcini. NXTEL Solution cere prelungirea termenului-limită pentru depunerea ofertelor, pe motiv că documentele solicitate necesită mai mult de o lună (diferenţa între data anunţării achiziţiei şi data pentru deschiderea ofertelor) pentru ca o societate de profil să le obţină.

 

Licitaţia primăriei pentru achiziţia de “servicii de transmisii de date la dispeceratul de monitorizare de la sediul instituţiei”, evaluată la peste 2,2 milioane de euro, avea ca termen pentru deschiderea ofertelor data de 28 iunie. Municipalitatea a anunţat încă din luna mai că doreşte închirierea tehnologiei şi a camerelor, deoarece este mult mai rentabil. Contractul licitat implica încheierea unui acord-cadru pe 7 ani, fiind evaluat între 4,5 şi  9,3 milioane de lei (1–2 milioane de euro). Criteriul fixat pentru evaluarea ofertei a fost preţul cel mai scăzut.

 

Conform caietului de sarcini, primăria dorea să interconecteze un număr de 300 camere video fixe şi mobile la dispeceratul de monitorizare de la sediul municipalităţii.

 

 Condiţia impusă este ca ofertantul să asigure realizarea întregului sistem prin instalarea tuturor echipamentelor necesare, realizarea traseelor exterioare şi interioare de canalizaţii şi a echipamentelor proprii, asigurarea softurilor şi a licenţelor necesare pentru furnizarea serviciului de transmisie a imaginilor video la dispecerat 24 de ore din 24, 7 zile din 7, astfel încât sistemul conceput să înregistreze şi să stocheze imaginile pentru o perioadă de minimum 15 zile.

 

 Decizia de a extinde “ochii electronici ai primarului”, cum a fost poreclit sistemul, a fost luată după ce primele 25 de camere instalate anul trecut în oraş, printr-un parteneriat cu societatea Electrogrup, s-au dovedit extrem de eficiente. Chestorul Ioan Păcurar, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, a declarat că extinderea sistemului va încuraja scăderea infracţionalităţii.

 


Comenteaza