Oficial FRF în vizită pe “Cluj Arena”: “Va fi un stadion cum nu mai există pe o rază de 1.000 de km”

Oficial FRF în vizită pe “Cluj Arena”: “Va fi un stadion cum nu mai există pe o rază de 1.000 de km”
Preşedintele Comisiei de licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Viorel Duru, a vizitat ieri şantierul “Cluj Arena”, la invitaţia vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Radu Bica. Oficialul FRF s-a arătat mulţumit de modul în care evoluează lucrările şi a dat asigurări că administraţia judeţeană nu va întâmpina dificultăţi în omologarea arenei conform normativelor europene. Costurile suplimentare apărute în proiect erau de aşteptat, a apreciat Duru.
Dacă Stadionul Naţional din Bucureşti (fostul Lia Manoliu) a ajuns să coste undeva la 2.800 de euro/scaun, era normal ca şi “Cluj Arena” să treacă de 1.000 de euro/scaun, a apreciat preşedintele Comisiei de licenţiere. Viorel Duru a vizitat ieri şantierul noului stadion clujean şi s-a declarat satisfăcut de modul în care se derulează proiectul, a declarat vicepreşedintele CJ, Radu Bica. “Domnul Duru a spus că se aştepta să crească preţul, dat fiind faptul că proiectul a fost modificat, iar o parte dintre condiţiile care se impuneau pentru omologarea UEFA s-au modificat faţă de data la care a fost organizată licitaţia. Oricum, noi vom negocia cu constructorul. Preţul final va trebui să se cifreze undeva la o mie şi ceva de euro pe scaun. În câteva zile urmează să stabilim exact”, a comentat Bica.

O problemă ridicată de oficialul FRF priveşte administrarea “Cluj Arena”. “Domnul Duru ne-a recomandat să urgentăm procedura pentru stabilirea administratorului arenei. Ni s-a comunicat că forma de administrare la care vom ajunge este importantă pentru configurarea spaţiilor şi utilităţilor care vor fi destinate administrării acestui obiectiv. De aceea va trebui să ne grăbim să adoptăm o soluţie viabilă şi în sensul acesta”, a spus Radu Bica. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a anunţat că se fac pregătiri şi pentru realizarea clădirii din vecinătatea stadionului (turnul de 24 de etaje). “Nu am uitat nici de acest proiect, iar în prezent ne gândim la o formă de parteneriat cu o societate privată. Aşteptăm acum publicarea normelor de aplicare a noilor reglementări privind parteneriatul public-privat, urmând ca imediat să continuăm demersurile pentru acest proiect. Sunt convins că vom găsi parteneri interesaţi pentru derularea acestei investiţii”, a spus Tişe.

Viorel Duru a declarat ieri, pentru ZIUA de CLUJ, că “nu a fost vorba de o inspecţie, ci doar de o vizită de consultanţă”. “Domnul preşedinte Alin Tişe m-a rugat să vin şi să discutăm la faţa locului despre eventualele îmbunătăţiri ce pot fi aduse proiectului. Există acea listă de costuri suplimentare şi am dorit să vedem care dintre ele sunt urgente şi care suportă amânare”, a declarat oficialul FRF, explicând că UEFA are nişte recomandări din 2012, “doar după acelea ne putem lua”.

“Dosarul pentru categoria «Elite» e acelaşi din 2006, dar pot apărea modificări pe parcurs în funcţie de recomandări. De exemplu, instalaţia de nocturnă e indicat să aibă 2.000 de lucşi la categoria «Elite», deşi momentan regulamentul impune doar 1.400. Tocmai de aceea le-am recomandat să facă o nocturnă cât mai aproape de 2.000, pentru că altfel costurile ar fi mult mai mari dacă ar interveni peste 2-3 ani. Cert e că din 2012-2013 doar «Cluj Arena» şi stadionul naţional vor putea găzdui meciuri de Champions League. Stadionul CFR-ului şi cel al Stelei nu vor mai putea fi omologate. «Cluj Arena» va fi un stadion cum nu mai există pe o rază de 1.000 de km”, a susţinut Duru.

(C. FERNOAGĂ, A. ŞUTEA)


Comenteaza