Oficialii UEFA, aşteptaţi pe şantierul noului stadion

Oficialii UEFA, aşteptaţi pe şantierul noului stadion
Consiliul Judeţean face primii paşi pentru omologarea noii arene. Şeful Direcţiei de Licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a verificat ieri stadiul lucrărilor la “Cluj Arena”.

 O serie de spaţii care iniţial erau prevăzute în turnul de lângă stadion, precum sala destinată VIP-urilor sau cea destinată presei, vor fi mutate în incinta arenei. Şeful Direcţiei de Licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Viorel Duru, a vizitat ieri şantierul noului stadion, urmărind ultimele modificări ce vor fi făcute la proiect. Vizita de ieri va fi urmată, peste o săptămână, de cea a unei delegaţii din partea Federaţiei Române de Atletism, precum şi de cea a şefului Comisiei de Autorizare din cadrul UEFA, a anunţat vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Radu Bica.

 

Pentru a primi ultimele indicaţii privind modificările ce necesită a fi operate în proiectul arenei, preşedintele CJ, Alin Tişe, şi vicepreşedintele Radu Bica s-au întâlnit cu şeful Direcţiei de Licenţiere a FRF, Viorel Duru.

 

“Am vrut să avem un feed-back din partea domnului Viorel Duru. Tocmai de aceea, la întâlnire au fost convocaţi şi constructorul, şi proiectanţii, pentru că discuţiile cu oficialul FRF ne ajută mult să înţelegem cum trebuie soluţionate problemele legate de flux, de spaţiile destinate VIP-urilor, de spaţiile pentru mass-media, dar şi condiţiile de omologare în categoria «Elite»”, a declarat Alin Tişe. El a mai adăugat că Viorel Duru s-a declarat mulţumit de modul în care se lucrează la stadion şi că acesta “a dat o notă bună” modului în care va arăta arena la finalul lucrărilor. “Noi vom face tot posibilul să respectăm toate indicaţiile tehnice pe care ni le-a sugerat domnul Duru”, a completat preşedintele CJ.

 

“L-am invitat pe şantierul stadionului pentru a ne consulta în legătură cu modificările impuse în vederea omologării stadionului, conform condiţiilor impuse de FRF şi UEFA. A fost încântat de ceea ce i-am prezentat. Mai mult, a fost de părere că noua arenă clujeană va fi una din cele mai moderne arene de calibru similar din sud-estul Europei”, a precizat Bica. El a explicat că s-a căzut de acord asupra faptului că atât sala destinată VIP-urilor, cât şi cea pentru presă – spaţii care iniţial erau prevăzute în clădirea-turn ce va fi alipită stadionului – trebuie obligatoriu mutate în incinta arenei.

 

“Pentru a fi pregătiţi de noile norme impuse de comisiile FIFA şi UEFA, avem obligaţia să integrăm aceste spaţii în stadion. De asemenea, pentru a mări gradul de luminozitate va fi nevoie de un sistem mult mai performant. Arena trebuie să aibă în jur de 2.400 de lucşi grad de luminozitate”, a explicat Bica.

 

Prorectorul Universităţii Tehnice, Mircea Petrina, care conduce echipa de proiectanţi, a explicat că, deşi sunt lucruri destul de delicate, ce necesită timp pentru a fi operate, se vor finaliza la timp. “Suntem deja la faza de optimizare şi încercăm să găsim cea mai bună variantă pentru a răspunde normativelor impuse de forurile europene”, a explicat Petrina. El a precizat că nu poate estima de pe acum la ce costuri suplimentare se va ajunge, însă a apreciat că sumele vor fi proporţionale cu lucrările. “în câteva luni vom fi în măsură să venim cu o propunere finală de proiect, care va determina şi costurile suplimentare ce se vor impune”, a completat Petrina.

 

 Până în prezent, CJ a achitat pentru lucrările la stadion circa opt milioane de euro. Pentru 2010, bugetul proiectului se ridică la 15 milioane de euro. Iniţial, valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 27,5 milioane de euro. Reprezentanţii consorţiului condus de societatea ACI au declarat că nu ştiu la ce costuri suplimentare se va ajunge după operarea modificărilor impuse de normativele FIFA – UEFA.

 

Contactat de ZIUA de CLUJ, şeful Direcţiei de Licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a admis că stadionul va arăta mult mai bine faţă de ceea ce relevă în prezent macheta făcută publică de proiectanţi. “Eu am fost solicitat la Cluj pentru chestiuni punctuale, ce urmează a fi operate în proiect. Sunt chestiuni tehnice, inerente, fără de care stadionul nu ar putea funcţiona la standardele la care a fost gândit, fie că ne referim la fluxul de spectatori sau la gradul de iluminozitate. Cred că la final stadionul va arăta aşa cum trebuie, în orice caz mult mai bine decât ne arată acum macheta”, a explicat Duru.

 

El a precizat că, în conformitate cu ceea ce s-a prevăzut iniţial în proiect, nu vede ce alte costuri suplimentare ar mai putea apărea. “E vorba doar despre nişte chestiuni tehnice care necesită a fi respectate, aşa cum au fost prevăzute în proiect. Nu se pune problema altor lucrări din acest punct de vedere” a apreciat Duru. Tot el a asigurat că noul stadion municipal va putea fi încadrat în categoria “Elite”, cea mai înaltă evaluare pe care o arenă o poate primi din partea UEFA. “Iniţial, acest stadion a fost gândit pentru a se încadra în categoria «Elite». Cu siguranţa aşa va fi”, a afirmat Duru. 

 

Reprezentanţii administraţiei judeţene fac demersuri pentru a coopera şi cu alte foruri decizionale în materie de stadioane. “Dacă vrem un stadion omologat, trebuie să primim reacţii pozitive din partea tuturor forurilor de specialitate”, a explicat vicepreşedintele Radu Bica. Astfel, după întâlnirea de ieri cu Viorel Duru, urmează peste o săptămână vizita unei comisii din partea Federaţiei Române de Atletism. “Aşteptăm să vedem ce indicaţii primim şi din această direcţie, pentru ca proiectul să poată fi finalizat aşa cum trebuie. De asemenea, am fost asigurată că spre finele lunii vom primi şi vizita şefului Comisiei de Autorizare din cadrul UEFA”, a anunţat Bica.

 

Cum arată un stadion “Elite”

 

 Toate locurile trebuie să fie pe scaune

 

 Capacitatea minimă a stadionului este de 30.000 de locuri, din care cel puţin 22.500 acoperite

 

 Suprafaţa de joc trebuie să aibă dimensiunea de 105 x 68 m, fără gard între teren şi spectatori

 

 Băncile de rezerve trebuie să aibă minim 13 locuri

 

 Vestiarul trebuie să aibă minim 25 de locuri

 

 Stadionul trebuie să fie dotat cu camere separate pentru delegaţi, control anti-doping şi prim-ajutor

 

 Arena va trebui să aibă o televiziune cu circuit închis - CCTV (sistem video de securitate) în incinta şi în afara stadionului

 

 Stadionul va trebui să dispună de 1.500 de locuri pentru VIP-uri, 200 de locuri pentru VIP-urile echipei oaspete şi o zonă de primire a VIP-urilor, de 400 mp

 

 Instalaţia de nocturnă trebuie să aibă o capacitate de minim 1.400 lucşi spre camerele TV fixe şi 1.000 de lucşi spre camerele mobile

 

 Vor exista minim trei studiouri TV în interiorul stadionului, cu dimensiunile de 5 x 5 x 2,3 m

 

 în cazul unei pene de curent, arena trebuie să dispună de o sursă proprie de energie care să asigure aceeaşi intensitate a luminii, fără întrerupere

 

 Vor exista minim 150 de locuri de parcare păzite pentru VIP-uri şi locuri de parcare pentru autobuze, situate în apropierea stadionului

 

Comenteaza