Opoziţia locală a închis robinetul: fără lucrări cu dedicaţie la 1.300 de euro/mp din bani publici

Opoziţia locală a închis robinetul: fără lucrări cu dedicaţie la 1.300 de euro/mp din bani publici
Consilierii locali PNL condamnă modul în care Direcţia Tehnică a Primăriei Cluj-Napoca fundamentează investiţiile din bani publici.

Pentru renovarea unui apartament în centrul Clujului compartimentul Primăriei a venit în faţa consilierilor cu un preţ de 1.300 de euro/mp. „Am avut senzaţia că directorul tehnic lucrează pentru vreo firmă privată", a atras atenţia consilierul Doru Stoica.

Administraţia locală intenţionează să reabiliteze un apartament din patrimoniul oraşului situat pe I.M Klein nr.3, nefolosit de 20 de ani, după cum a explicat Direcţia Tehnică în referatul care fundamenta investiţia, prezentat consilierilor local la şedinţa din 16 mai.

Potrivit studiului de fezabilitate realizat de Cubicon Invest cu semnătura inginerului Cristian Cuceu, lucrările de reabilitare a spaţiului (parţial demolare şi refacerea pereţilor, rezultând o suprafaţă utilă de peste 133 de mp) pe partea de construcţii şi montaj au fost estimate la peste 134.000 de euro.

Consilierii locali PNL au atras atenţia că este vorba despre o valoare mult prea mare, care nu corespunde situaţie reale de pe piaţă, în cazul unei lucrări similare, fie ea şi în centrul istoric. „Sumele sunt exagerate. Ceva cu siguranţă este greşit pentru că nu suntem la Londra ca să renovăm un spaţiu cu 1.300 de euro", a subliniat consilierul Dan Tarcea. „Cu siguranţă s-a greşit moneda", a adăugat consilierul Doru Stoica.

În schimb, proiectantul a menţionat că este vorba despre o lucrare complexă care implică demolarea unei părţi a clădirii, refacerea împrejmuirii, racordarea la utilităţi, amenajarea zonei verzi. „Este o lucrare dificilă. Este o estimare, aşa a fost tema de proiectare. La licitarea proiectului tehnic, alta va fi situaţia", a adăugat acesta.

Argumentele nu i-au convins pe consilierii locali. Aceştia au mai subliniat că, în conformitate cu studiul de fezabilitate realizat, cei 5000 de euro de la capitolul montare utilaje tehnologice sunt, de asemenea, nejustificaţi. Aceasta după ce proiectantul i-a informat că banii sunt destinaţia pentru montarea şi racordarea centralei termice care va deservi noul spaţiu.

Având în vedere că reprezentantul Cubicon nu a putut explica consilierilor sumele avansate, oficialii primăriei au invocat necesitatea efectuării lucrării, pentru că respectiva contrucţie se învecinează cu liceul Bathory Istvan şi curtea acestuia şi ar prezenta un pericol pentru elevenii care învaţă acolo. În acest sens a militat viceprimarul Anna Horvath.

Mai mult, liderul consilierul PDL, Radu Moisin a declarat că, în momentul în care era în conducerea primăriei a vizitat spaţiul de pe Micu Klein şi a concluzionat că administraţia nu ar fi câştigat nimic din valorificare acestui spaţiu, după reabilitarea sa, având în vedere poziţionarea în spatele curţii.

În final consilierii au decis să nu voteze studiul de fezabilitate aferent renovării apartamentului de pe Micu Klein. Primarul Emil Boc a fost de acord cu punctul de vedere formulat de consilieri, aceasta după ce opoziţia a sesizat faptul că sumele din studiul de fezabilitate sunt exagerate.

Consilierul PNL Doru Stoica a declarat pentru ZIUA de CLUJ că primăria are un departament de urbanism care putea foarte bine să dea o autorizaţie de demolare în regim de urgenţă dacă spaţiul punea în pericol siguranţa elevilor de la Bathory şi problema era rezolvată. „Nu trebui să folosească motivaţii false, că sunt puşi în pericol copii. Ne-a lăsat impresia că este o lucrare pentru cineva, cu dedicaţie. Noi nu am spus că nu susţinem o investiţie. Doar să fie fundamentată corect, nu la un preţ supraevaluat. Nici măcar proiectantul nu a putut explica aceste preţuri cu care Direcţia Tehnică a primăriei a venit în faţa noastră. „Am avut senzaţia că directorul tehnic al primăriei, domnul Vigil Poruţiu, lucrează pentru o altă firmă privată", a adăugat Stoica.

În schimb, liderul consilierilor PDL, Radu Moisin a declarat că nu ştie de ce Direcţia Tehnică a venit în faţa forului local cu indicatorii tehnici pentru reabilitarea spaţiului de pe I.M. Klein. „Nu se merita această investiţie. Spaţiul este greu de valorificat fiind în spatele curţii, aceasta a fost concluzia când am vizitat acest spaţiu. Colegii din PNL suferă de paranoia, nu medicală ci politică. Văd conspiraţii acolo unde nu există. Să nu uităm că a doua firmă mare de construcţii din Cluj este conectată la PNL. S-a apreciat că această investiţie de pe I. M. Klein nu este oportună. Sunt convinşi că cei de la Direcţia Tehnică au acţionat de bună credinţă. Oricum consilierii sunt cei care decid asupra oportunităţii unui proiect", a mai spus Moisin.

 

Comenteaza