Oradea vrea să ia faţa Clujului în regiune

Oradea vrea să ia faţa Clujului în regiune
Prezentă la Cluj, Lucia Varga, ministru delegat al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, a admis că îşi doreşte ca Oradea să devină capitală de regiune.

Toţi politicienii vor ceea ce este mai bun pentru zonele din care provin şi nu e nimic anormal în pretenţiile parlamentarilor bihoreni, a comentat Varga. Ea a apreciat că ar trebui organizată o dezbatere privind regionalizarea la care să participe liderii din toate judeţele. În mai multe rânduri, parlamentarii bihoreni, PNL, PSD şi UDMR s-au exprimat în spaţiul public, apreciind că Regiunea Nord-Vest ar trebui reîmpărţită.

În varianta parlamentarilor USL de Bihor, noile regiuni ale ţării ar trebui împărţite în 10. O astfel de variantă ar presupune ca Regiunea Nord-Vest să fie reîmpărţită, urmând ca Bihorul să intre cu Maramureşul, Sălajul şi Satu-Mare, cu centrul de capitală la Oradea. În ce priveşte Clujul - actualul centru al Regiunii Nord-Vest - ar urma să preia judeţele Alba, Bistriţa şi Mureş. Unul dintre liderii PNL cu vizibilitate la centru este actualul ministru al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, orădeanca Lucia Varga.

Prezentă la Cluj, aceasta nu a respins ideea ca Oradea să devină capitală de regiune, apreciind că este cât se poate de firesc ca toţi politicienii să-şi dorească tot ce este mai bine pentru zonele din care provin. „În privinţa regionalizării vom putea ajunge la o concluzie de abia după ce vom organiza o serie de dezbateri, la care ar trebui să participe toţi liderii administraţiilor locale. Desigur că nu poate fi exclusă importanţa Clujului, însă în acelaşi timp ne dorim ceea ce este mai bun şi pentru Oradea. De altfel, nu e nimic anormal ca parlamentarii să îşi dorească ceea ce este mai bun pentru zonele din care provin. Toţi vor ca oraşelele lor să fie capitale de regiune, însă la acest moment nu avem încă un proiect concret", a comentat Varga.

Sursele ZIUA de CLUJ spun însă că parlamentarii din Bihor sunt extrem de vocali la Bucureşti în a-şi susţine oraşul drept centru de regiune. „S-a mers până acolo încât se cere ca şi Casa de Asigurări de Sănătate să aibă sediul regional la Oradea. Mi s-ar părea o nedreptate, având în vedere că la Cluj avem cel mai important centru medical din Transilvania. Nu spun că nu ar trebui să existe filiale în toată ţara, dar sediul general ar trebui să fie la Cluj. Şi ar fi păcat ca politcienii noştri clujeni să nu poată să negocieze în favoarea Clujului", a spus sursa citată.

Îngrijorarea unor funcţionari din Consiliul Judeţean se leagă şi de noua numire la conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), care gestionează fondurile europene pe Programul Operaţional Regional. După ce fostul director Claudiu Coşier a fost schimbat de la şefia acesteia, în locul său a fost numit orădeanul Marcel Boloş. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, nu e îngrijorat de aceste speculaţii. „Nu avem de ce să fim afectaţi la fonduri europene de această numire. Şi până la urmă, chiar dacă noul director al ADRNV trăieşte în Oradea, el este tot clujean de-al nostru, pentru că s-a născut în Huedin", a spus Uioreanu.

Deocamdată nu s-a ajuns la o concluzie în privinţa proiectului regionalizării României, iar surse din PSD au apreciat că, cel mai probabil, tema aceasta se va amâna pe anul viitor. Liberalii nu ar fi foarte încântaţi de propunere, mai spun sursele citate. De altfel, subprefectul Clujului, Mihnea Iuoraş, a apreciat că până în toamnă Constituţia va fi modificată, urmând ca tot anul acesta să se ia o decizie şi în privinţa regionalizării.

 

Etichete
Comenteaza