Oraşul Comoară îi nemulţumeşte pe clujeni: “Mai au un pic şi ne dărâmă şi locuinţele”

Oraşul Comoară îi nemulţumeşte pe clujeni: “Mai au un pic şi ne dărâmă şi locuinţele”
Şantierul Oraşului Comoară nu pare a fi pe placul clujenilor. Modul în care se desfăşoară lucrările pe strada I.C. Brătianu îi nemulţumeşte pe locuitorii din zonă, care afirmă că şantierul se desfăşoară într-un mod haotic, fără a fi respectate orele de linişte, iar casele le sunt zguduite încontinuu.

După ce iniţial s-au bucurat de faptul că vor scăpa de gropi, crăpături şi borduri desprinse, clujenii se arată acum nemulţumiţi de modul în care se desfăşoară lucrările la proiectul "Oraşul Comoară" şi se plâng că, după o lună de şantier, nu se observă niciun progres. Locuitorii din centrul oraşului spun că strada s-a transformat într-un haos, iar după declaraţiile acestora, reparaţiile se fac încontinuu, zi şi noapte, dar rezultatele nu se văd.

Lucrările ar trebui să se încheie la finalul lunii noiembrie, însă locuitorii din centrul Clujului se arată sceptici cu privire la termenul promis de municipalitate. Mai mulţi clujeni se plâng pe site-ul domnuleprimar.ro de modul în care se lucrează în zonă.

"Locuim pe strada I.C. Brătianu şi eram foarte bucuroşi că se repară şi strada noastră. Stimate domnule primar, dar visul nostru se transformă în coşmar, după o lună de şantier nu se observă nici un progres.Termenul de finalizare, sfârşitul lunii noiembrie, nu este oare 2015? Stimaţii domni care lucreză, sau se fac că lucrează, mai au un pic şi ne dărâmă şi locuinţele, oare cum este posibil în anul 2014 să se lucreze în asemenea ritm?", spune unul dintre locatari.

Totodată, proprietarii imobilelor de pe strada Brătianu se arată deranjaţi de modul în care se desfăşoară lucrările propriu-zise, fiind nemulţumiţi de nivelul de zgomot produs, dar şi de faptul că, după cum spun ei, munciorii nu respectă orele de linişte. Conform legii, liniştea ar trebui păstrată în intervalele orare 22.00-08.00, respectiv 13.00-14.00, în caz contrar aplicându-se sancţiunile legii 61/1991.

"Deja, pe unele străzi, reparaţiile ţin de multe săptămâni. Este cazul străzii I.C. Brătianu, unde de câteva săptămâni se fac reparaţii în continuu, zi şi noapte, cu utilaje mari şi zgomotoase, fără nicio respectare a orelor de linişte. Domnule primar, astazi (duminică, 9 noiembrie n.red), la ora 07.00, muncitorii care repară strada sunt prezenţi, cu obişnuitele zgomote şi urlete! Mi se pare total inacceptabil într-un oraş civilizat. Sunt familii cu copii mici pe stradă, care nu pot dormi din cauza acestor zgomote. Ca să vă daţi seama de nivelul de zgomot care poate fi atins, când au început reparaţiile, din cauza vibraţiilor trepidau vasele în dulapul din bucătărie", se plânge alt clujean.

Reprezentanţii Primăriei afirmă că lucrările sunt în grafic, însă menţionează că este vorba despre o lucrare complexă, care depinde şi de alţi operatori, motiv pentru care deranjul cauzat este mai mare. Totodată, aceştia le transmit clujenilor că le pare rău pentru disconfort creat, însă este necesar ca echipele de lucru să profite la maximum de condiţiile meteo care le permit să execute lucrări. 

Concomitent cu lucrările de modernizare, se efectuează şi cele de înlocuire a reţelei de gaze naturale şi de realizare a canalizaţiei subterante pentru relocarea cablurilor aeriene în subteran, iar după cum afirmă reprezentanţii municipalităţii, acesta ar putea fi unul din motivele pentru care clujenilor li se pare că şantierul nu avansează.

Lucrările la proiectul „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centru" au început în data de 14 octombrie, iar strada I. C. Brătianu este prima din acest proiect, mai apoi urmând să fie reabilitate şi alte trei artere importante din centrul oraşului: Memorandumului, Calea Moţilor şi Avram Iancu. În perioada lucrărilor, circulaţia autovehiculelor este restricţionată, iar parcările aferente zonei sunt desfiinţate până la terminarea lucrărilor. Cele patru străzi vor fi modernizate de către firma Viarom Construct, care a participat la licitaţie cu o ofertă de 16,9 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), sumă cu 7,3 milioane mai mică decât valoarea estimată a proiectului, de 24,2 milioane de lei, fără TVA.

Primăria este obligată să grăbească aceste lucrări, pentru că anul viitor oraşul va fi Capitală Europeană a Tineretului, însă noul titlu onorific ar putea găsi municipiul paralizat de lucrări. Având în vedere faptul că durata de execuţie a întregului proiect este de 14 luni, există mari şanse ca 2015 să prindă centrul oraşului în pline lucrări de modernizare.

Comenteaza