Până când rămâne ‘’împachetat’’ Mihai Viteazul

Până când rămâne ‘’împachetat’’ Mihai Viteazul

Piața Mihai Viteazul a fost reparată anul acesta, iar odată cu ea și statuia ecvestră a domnitorului care a realizat prima unire a principatelor române.

Primăria a stabilit ca statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul, din centrul Clujului, să fie redezvelită de 1 decembrie, adică exact de Centenarul Marii Uniri. Trebuie subliniat încă o dată că planurile erau altele: municipalitatea a dorit să realizeze un monument închinat Marii Uniri, a inclus costurile în bugetul pe anul 2018, dar statuia nu s-a mai realizat. 

Statuia lui Mihai Viteazul arăta groaznic anii trecuți. Municipalitatea a contractat servicii de proiectare, elaborarea studiilor și expertizelor de specialitate extinsă, a documentațiilor tehnice și execuția lucrărilor de primă intervenție, de consolidare și restaurare a monumentului. Executantul desemnat conform procedurilor legale a fost asocierea Euras - Arh. Service Guttmann & Comp.

Valoarea contractului a fost de 3,29 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată. Pe de altă parte, în piață au avut loc și lucrări la pavaj, spațiu verde și iluminat stradal. Acestea au fost executate de RADP, regie din subordinea primăriei. Lucrările urmau să fie încheiate joi, dar s-a continuat activitatea și vineri.

Pentru Centenar, în Cluj vor mai apărea patru statui: Iuliu Hossu, Iuliu Maniu, episcop Nicolae Ivan și mitropolit Bartolomeu. Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Cluj, dezvelită în 17 decembrie 1976, este o operă a sculptorului Marius Butunoiu. Până în 1919, denumirea pieței era Istvan Szechenyi, an în care a fost schimbată în Mihai Viteazul.

Statuia are înălțimea de 7 m, este montată pe un soclu înalt de 4,70 m și este amplasată pe o platformă cu trei rampe, decorată cu basoreliefuri, reprezentând luptele cu otomanii și Unirea Moldovei și a Transilvaniei cu Țara Românească.

Pe soclul statuii se află o stemă sigilară a domnitorului, care reunește însemnele heraldice ale celor trei țări române. Tot pe soclu este montată o inscripție cu textul: "Mihai Viteazul/ 1593-1601/ Domnul Țării/ Românești al Ardealului și/a toată Țara Moldovei".

Etichete
Comenteaza