Parcul Primăverii, care implică desființarea unei benzinării, în consultare publică

Parcul Primăverii, care implică desființarea unei benzinării, în consultare publică

Planul urbanistic zonal pentru amenajarea și revitalizarea Parcului Primăverii și a străzilor adiacente (str. Ion Meșter, str. Emil Cioran, str. Almașului) din municipiul Cluj-Napoca se află în consultare publică și urmează să fie supus dezbaterii în Comisia tehnică de urbanism a Primărie.

Până la data de 18 august 2023, publicul interesat are posibilitatea de a transmite propuneri, sugestii și observații cu privire la propunerea PUZ pe adresa de mail registratura@primariaclujnapoca.ro sau la registratura primariei, Calea Moților nr.7.

Parcul Primăverii va fi reamenajat și extins de la 17.000 la 21.000 mp. Va fi eliminată stația de carburanți de pe Almașului, stradă ce va fi scurtată și care nu va mai avea ieșire la Bdul Primăverii. Se vor planta 400 de arbori noi, care vor consolida caracterul de spațiu verde. În parc s-a propus amenajarea de locuri de joacă pentru copii, de terenuri de sport, de zone de odihnă/relaxare și plimbare/alergare.

''O noutate propusă în cadrul conceptului de amenajare este regândirea funcțiunilor care sunt depășite în acest moment, raportat la nevoile și standardele de calitate a vieții locuitorilor din cartierul Mănăștur. Este cazul benzinăriei de pe strada Almașului, care va fi înlocuită, parcul fiind extins pe suprafața acesteia. O altă propunere importantă este realizarea unei zone umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. Această fâșie umedă va fi principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat.Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi reamenajate conform conceptului "oraș pentru pietoni", testat cu succes în alte locuri din oraș. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria macheta 3D care va fi amplasată în incinta parcului. Proiectul face parte din programul de investiții "Clujul Verde" și va fi finanțat din fonduri europene", a declarat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC.

Soluția de amenajare presupune integrarea zonei de intervenție într-un sistem verde ce leagă zona Pădurii Făget de Parcul Iuliu Hațieganu și de malul râului Someșul Mic. Concret, sunt propuse următoarele tipuri de intervenții:

Parcul Primăverii:

- reorganizarea și aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori
- stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.
- evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori
- dotarea parcului cu mobilier urban modern
- amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie led, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)
- sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale

Garden Center Grup (plus Ro Verde Landscaping), firma care a realizat și baza La Terenuri, proiectează și execută lucrările de extindere a parcului Primăverii și amenajarea străzilor adiacente. Contractul a fost încheiat pentru suma de 23,8 milioane lei, fără TVA. Teremenul de realizare a lucrărilor este de 15 luni, din care proiectarea a fost de 3 luni de zile.

loading...
Comenteaza