"Patron" nou la Aeroportul Cluj

Consilierii judeţeni ai USL au decis că aerogara din Someşeni trebuie să poarte numele unui mentor spiritual, fără să explice în vreun fel necesitatea şi oportunitatea acestui demers.

În loc să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile pentru infrastructura aeroportului clujean, executivul Consiliului Judeţean se preocupă să-i schimbe denumirea. Fără să ofere vreun argument întemeiat pentru acest demers şi fără ca propunerea să fi venit de la conducerea aeroportului, Horea Uioreanu a hotărât că este mai bine ca acesta să se numească Aeroportul Avram Iancu Cluj.

Decizia a fost adoptată cu majoritate de voturi în plenul consiliului, deşi reprezentanţii PDL au atras atenţia că nu aceasta ar trebui să fie prioritatea executivului, iar cei ai UDMR au apreciat că numele Avram Iancu nu rezonează în niciun fel cu activitatea şi destinaţia unui aeroport internaţional.

Din proiectul de hotărâre propus plenului Consiliului Judeţean de către preşedintele Horea Uioreanu nu reiese în nici un fel care este scopul pentru care se impune modificarea numelui aeroportului. Se precizează doar atât: "Aeroportul Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1932, iar în anul 1997, în baza Hotărârii Guvernului nr. 398/1997 privind trecerea unor regii autonome aeroportuare de sub autoritatea Ministerului Transporturilor sub autoritatea consiliilor judeţene, trece sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj. Aeroportul Cluj-Napoca face parte din categoria aeroporturilor regionale moderne ale Europei, fiind al treilea aeroport ca mărime din România, în ceea ce priveşte traficul de pasageri şi al doilea aeroport regional al ţării. Totodată, este primul aeroport din categoria celor aflate în subordinea consiliilor judeţene din România. Pe o rază de 170 km în jurul oraşului locuiesc aproximativ 3 milioane de potenţiali pasageri, a căror deservire reprezintă o preocupare fundamentală pentru aeroportul clujean. Având în vedere cele de mai sus, considerăm necesar ca acesta să poarte o denumire reprezentativă atât pentru Judeţul Cluj, cât şi pentru Transilvania, respectiv Aeroportul Avram Iancu Cluj".

Nu se oferă nici un răspuns legat de oportunitatea acestui demers, privind scopul sau beneficiile modificării numelui aeroportului, mai ales că sunt implicate o întreagă procedură juridică şi costuri pe măsură. Trebuie menţionat că propunerea nu a venit din partea conducerii aeroportului clujean, iar directorul David Ciceo nu a dorit să ofere niciun răspuns cu privire la necesitatea schimbării denumirii acestui obiectiv strategic pentru dezvoltarea Clujului. Când a fost întrebat cum de s-a ajuns la denumirea Avram Iancu, Uioreanu a răspuns că ar fi vorba despre voinţa clujenilor, exprimată într-un sondaj de opinie.

Vicepreşedintele CJ din partea UDMR, Vakar Istvan, a fost de părere că numele Avram Iancu nu rezonează în nici un fel cu activitatea unui aeroport care se doreşte a fi internaţional. Acesta a atras atenţia că, deşi exista un top, în care s-a vorbit şi despre Matyas Rex, şi despre Avram Iancu, administraţia judeţeană ar trebui să ţină seama de valenţele unui aeroport internaţional şi să-i atribuie o denumire corespunzătoare. „Consider că denumirea Avram Iancu este în contradicţie cu obiectivul şi activitatea unui aeroport de nivel internaţional. Propun, ca atare, să păstrăm denumirea Aeroportul Internaţional Cluj sau Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca", a spus Vakar.


Şi consilierul PNL Emil Bogdan s-a declarat iniţial împotriva propunerii de schimbare a denumirii aeroportului. „Sunt şi eu naţionalist, un bun patriot, însă, nu cred că este cazul să schimbăm denumirea Aeroportului Internaţional", a comentat liberalul. La un semn al preşedintelui Uioreanu, acesta s-a îmblânzit, însă, şi s-a arătat dispus să accepte propunerea Avram Iancu, dacă s-ar păstra şi termenul internaţional.

Consilierii PDL au atras atenţia că nu aceasta ar trebui să fie prioritatea executivului Consiliului Judeţean. „Nu înţeleg cum s-a ajuns la concluzia schimbării denumirii aeroportului. Nu mai era nimic de făcut altceva pentru acest obiectiv?", a reproşat Horaţiu Cătărig. Colega sa, Steluţa Racolţa, a apreciat că ideal era ca executivul să fi reuşit până în prezent să atragă finanţări de la guvern pentru dezvoltarea aeroportului şi apoi să vină cu propuneri de schimbare de denumire. Alexandru Coroian a cerut să se explice cum s-a ajuns la varianta Avram Iancu. „Aşa au dorit clujenii. Toate aeroporturile au un nume şi cel al Clujului trebuie să aibă", a răspus Uioreanu.

Social democraţii l-au susţinut pe Uioreanu apreciind că numele lui Avram Iancu este cum nu se poate mai potrivit pentru aeroport, având în vedere semnificaţia istorică pe care o are pentru Transilvania şi pentru Cluj. „Cred că a venit timpul să nu ne mai ascundem trecutul şi istoria. Chiar nu cred că cineva mai trebuie să se întrebe astăzi de ce am ales numele lui Avram Iancu pentru aeroportul Clujului", s-a pronunţat social-democratul Valentin Cuibus. Colegul său de partid, Dan Canta, i-a atacat foarte dur pe colegii săi, apreciind că cei care nu voteză schimbarea denumirii sunt "oameni mici". În final, 19 consilieri USL au votat pentru schimbarea denumirii. Reprezentanţii UDMR şi cei ai PDL fie s-au abţinut de la vot, fie au votat împotrivă.

 

 

Comenteaza