Pesta porcină africană la Cluj. Consiliul Judeţean cumpără dezinfectanţi de peste 350.000 de lei

Pesta porcină africană la Cluj.  Consiliul Judeţean cumpără dezinfectanţi de peste 350.000 de lei

După ce un mistreţ infectat cu pestă porcină a ajuns în Dej, Consiliul Judeţean Cluj plăteşte peste 350.000 de lei pe dezinfectanți.

 

Plenul Consiliului Județean Cluj va dezbate în cadrul ședinței ordinare din data de 28 august 2018 un proiect de hotărâre privind demararea urgentă a unor măsuri concrete în vederea prevenirii, pe teritoriul județul Cluj, a infestării speciei porcine cu virusul Pestei Porcine Africane (PPA).

În mod concret, se propune alocarea, din fondul de rezervă bugetară al Județului Cluj, a sumei de 352.000 lei în vederea achiziționării mai multor cantități de substanțe dezinfectante, după cum urmează: 14.000 kg de sodă caustică, 140.000 kg de var nestins și, respectiv, a 1.000 kg de Virkon S 1:200.

Consiliul Judeţean Cluj menţionează că, pentru prevenirea infectării cu acest virus, specialiștii în domeniu au recomandat achiziționarea de soluție virulicidă (Virkon S 1:200), material care să fie folosit în contextul amenajării de dezinfectoare rutiere care vor fi amplasate pe cel puțin patru artere de circulație. Totodată, s-a recomandat ca, pentru instituirea unor măsuri minime de profilaxie generală, în cadrul celor aproximativ 14.000 exploatații non-profesionale cu suine din județul Cluj, să fie achiziționate sodă caustică și var nestins, substanțe dezinfectante care vor fi ulterior distribuite prin coordonarea D.S.V.S.A. Cluj. 

Comenteaza