Pista aeroportului, eliberată de Someş

Pista aeroportului, eliberată de Someş
Peste 52% din valoarea proiectului de deviere a Someşului - care condiţionează funcţionarea noii piste a Aeroportului - va fi asigurată din fonduri nerambursabile, acordate prin POS Mediu. 18 milioane de euro vin la Cluj.

Noua pistă a Aeroportului de 2100 de metri va deveni funcţională fără probleme, având în vedere că lucrările de deviere a Someşului vor demara din martie, au transmis reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş - Tisa (ABAST). Fondurile nerabursabile, acordate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS-M) acoperă un procent de 52,6% din costurile lucrărilor prevăzute în cadrul acestui proeict. Directorul ABAST, Dan Canta, a explicat că Autoritatea de Management a POS- Mediu a acceptat să finanţeze doar lucrările din zona de vest şi de est de aeroport, pentru că legislaţia interzice favorizarea societăţilor comerciale şi a regiilor. Sunt lucrări importante, însă, care vor asigura cale liberă pentru pentru noua pistă de 2.100 de metri.

O primă problemă cu care se confrunta Aeroportul în privinţa punerii în funcţiune a noii piste de aterizare-decolare pare ca şi rezolvată. Reprezentanţii ABAST au anunţat că au obţinut finanţare pentru o bună parte din lucrările de deviere a râului Someş şi a pârurilor aferente: Becaş, Murători, Zăpodie. Astfel, cel puţin în etapa de 2100 de metri, noua pistă a aeroprotului va putea deveni funcţională, a transmis şeful ABAST, Dan Canta.

El a explicat că lucrările finanţate de autoritatea de management a POS Mediu vizează doar părţile din zona de vest şi de est de aeroport. "Ni s-au aprobat doar acele lucrări care nu ajung în perimetrul Aeroportului. Legislaţia nu permite alocări nerambursabile pentru zone care cuprind în perimetrul lor societăţi comerciale sau regii. Ca atare, dacă mergem pe proiectul pistei aeroportului, se poate vedea că vom reuşi să finalizăm lucrările în zona de vest, precum şi în cea de est. Şi aceste lucrări sunt extrem de importante pentru că ele vor asigura, totuşi, funcţionalitatea pistei aeroportului, de 2.100 de metri", a explicat Dan Canta. El a arătat că se va crea un curs nou Someşului, de asemenea ar urma să fie deviate şi pârurile Becaş şi Murători. "Odată cu finalizarea acestor lucrări asigurăm şi amplasamentele destinate instalării sistemelor de balizaj", a mai comentat Canta. Fondurile nerambursabile vor acoperi 52,6% din valoarea întregului proiect de devire a Someşului, pe care ABAST îl are în derulare. Mai departe, pentru finalizarea întregului proiect, ABAST va identifica şi alte resurse de finanţare.

"Deocamdată lucrăm cu proiectantul pentru a stabili un nou grafic de lucrări. Ne-am propus ca finanţarea europeană să fie chetuită anul acesta. Adică să începem lucrările în martie, iar până la finalul anului să le şi terminăm, astfel ca şi noua pistă a Aeroportului să poată deveni funcţională. Valorarea lucrărilor aprobate prin POS M se ridică la circa 18 milioane de euro (82.561.827 de lei). Mai exact, această sumă acoperă un procent de peste 52% din valoarea integrală a proiectului. În paralel ne ocupăm să mai identificăm şi alte fonduri, astfel încât în 2014 să putem merge mai departe cu acest proiect", a spus Canta.

Pe viitor, lucrările la pista Aeroportului ar trebui să continue până la 3.500 de metri şi de asemenea şi noul culoar al Someşului ar urma să fie schimbat şi în zona aeroportului. Pentru ca cele două proeicte să poată evolua fără probleme, se impune ca şi centura ocolitoare să fie deviată. "Mergem în continuare pe recomandările din proiectul Iptana. Dacă vrem să avem proiectul ca la carte, pe viitor va trebuie să găsim soluţia pentru devierea acestei bucle de centură, aşa cum, de altfel, este prevăzut şi în proiectul iniţial pe care l-a realizat Iptana", a spus Canta.

 

Etichete
Comenteaza