Plata exproprierilor pentru centura metropolitană, pe bucăți

Plata exproprierilor pentru centura metropolitană, pe bucăți

Municipalitatea clujeană a reușit o schimbare legislativă privind procedurile de expropriere pentru lucrările la Drumul Transregio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură.

''Am lucrat o lună și jumătate din timpul nostru. La primul tronson al centurii metropolitane suntem trebuie să eliberăm autorizația de construire, al al doilea suntem în faza de desemnare a câștigătorului pentru lucrările de proiectare și execuție. Pentru primul tronson, înainte de începe lucrările, ultima etapă o constituie exproprierile. Îți trebuie bani, 200 milioane de euro, bani de la Ministerul Transporturilor.

Când am fost la Guvern în 2010, din experiența ceturii Vâlcele - Apahida știam cum e cu problema exproprierilor. Se ajunge în instanța unde poate dura ani de zile și proiectul așteaptă. Așa că, am spus: respectând Constituția, consemnăm omului banii în cont, conform expertizei ANVAR, acesta dacă nu e mulțumit da în judecată statul român și ce zice judecătorul aia facem. Acum, de ce problema ne-am lovit? CNAIR și Ministerul Transporturilor au spus că nu au 200 milioane de euro deodată. Blocaj! Atunci, am gândit împreună cu colegii mei o modificare legislativă, care să permită să emitem decizii separate de expropriere, pe măsură ce avansează lucrările pe coridorul în cauza. Avem 4 milioane de euro, cu care să începem. OUG e publicată în Monitorul Oficial, ieri am solicitat CNAIR primele dispoziții de plata.

În luna mai vor începe lucrările la Spitalul Regional, urmând că în lunile următoare să înceapă și la centură metropolitană și metrou'', a explicat Emil Boc, la ZIUA LIVE.

Vor fi expropriate imobile aflate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj- Napoca, Florești şi Feleacu. Pentru realizarea obiectivului este necesară exproprierea a 1.598 de imobile proprietate privată, reprezentând teren în suprafață de 3.026.125 mp. Despăgubirile ajung la o valoare de peste 212 milioane de euro (1.053.732 mii lei). De asemenea, pentru realizarea lucrării este necesară ocuparea unei suprafețe de teren de 348.961 mp aparținând proprietății publice a statului și o suprafață de teren de 185.697 mp aparținând proprietății publice a unităților administrativ-teritoriale.

Drumul Transregio Feleac TR 35 va asigura tranzitul pe axa principală Vest – Est în Municipiul Cluj – Napoca conectând arii de interes urban și periurban (Gilau, Florești, Cluj – Napoca, Apahida), dar și autostrada A3, cât și aeroportul Avram Iancu.

Prin implementarea acestui obiectiv vor fi descongestionate sectoare cu frecvente aglomerării actuale și va fi asigurată legătura directă a drumurilor naționale DN 1, DN 1C, DN 1F și DN 16 cu autostrada A3 și implicit va fi asigurată accesibilitatea și conectarea la rețeaua majoră TEN-T CORE.

 

 


 

 

Comenteaza