„Plătiţi sau vă scoatem de pe Cluj Arena!”

„Plătiţi sau vă scoatem de pe Cluj Arena!”
Consilierii judeţeni PDL au propus ca „U” Cluj să joace gratis pe stadion dacă îşi va achita datoriile, reeşalonate. Şeful Consiliului Judeţean respinge ideea ştergerii datoriilor.

„U" Cluj trebuie să aibă gratuitate cel puţin un an pe Cluj Arena, propun consilierii judeţeni PDL, dacă proprietarii clubului achită, prin reeşalonare, datoriile prin neplata chiriei, de 300.000 de lei. Liderul grupului PDL, Alexandru Coroian, a propus mandatarea şefului Consiliului Judeţean (CJ) de a renegocia contractul. Consilierul PSD Aurelia Cristea spune că o firmă nu poate fi tolerată gratuit pe un stadion care nu are din ce să se întreţină.

Consilierii judeţeni au pierdut ieri două ore dezbătând un proiect care iniţial nici nu se afla pe ordinea de zi a şedinţei. Propunerea care vizează situaţia datoriilor Universităţii Cluj a venit din partea PDL. Coroian a subliniat că preşedintele CJ, Horea Uioreanu, trebuie să fie mandat să propună Consiliului de Administraţie al societăţii Cluj Arena renegocierea contractului cu „U". „Timp de un an, Universitatea va putea activa pe Cluj Arena gratuit, cu condiţia să îşi plătească şi datoriile pe care le cumulează în prezent. Desigur, aceste datorii pot fi reeşalonate, astfel încât ele să poată fi plătite mai uşor de reprezentanţii Universităţii", a spus Coroian. În opinia sa, aceasta este singura manieră în care stadionul poate fi redat publicului.

„Până la urmă, noi am creat acest stadion nu pentru ca să facem profit, ci pentru ca el să fie folosit, iar clujenii să se bucure de el. Prin scutirea Universităţii de plata chiriei am rezolva atât problema clubului, cât şi cea a stadionului. Nu văd de ce ne plângem pentru cheltuirea banilor publici. Şi înainte s-au băgat foarte mulţi bani publici în întreţinerea vechiului stadion şi atunci acest lucru nu mai reprezenta o problemă", a susţinut Coroian. Cristea i-a atras atenţia că este un bun construit din bani publici şi pentru a cărui administrare a fost înfiinţată o societate care are obligaţia de a crea profit.

„Nu ştiu cum vă imaginaţi că a impune o taxă zero unui club privat poate reprezenta o soluţie pentru comunitatea clujeană. V-aţi consultat, oare, cu contribuabilii? Sunt ei mulţumiţi să ştie că aşa ne dorim să cheltuim banul public, întreţinând un stadion? Eu nu aşa înţeleg să redăm stadionul publicului. Am putea spune eventual că îl redăm publicului dacă am permite ca elevii şi studenţii să alerge gratuit pe pistă. Nu văd cum redăm publicului un stadion dacă-i scutim de chirie pe patronii de la «U»", a subliniat Cristea.

Colegul ei de partid, Dan Canta, i-a reaminit lui Uioreanu că atunci când s-a negociat contractul cu Universitatea, PDL a venit cu un preţ de chirie mult mai mare. „Voi aţi votat acest proiect şi acum veniţi să cereţi ca el să fie schimbat. Mai mult, la acel moment preţul chiriei pe care l-aţi propus se ridica undeva la 15.000 de euro pe meci. Noi am fost cei care am spus că este o sumă mult prea mare şi că trebuie înjumătăţită. Aşa s-a ajuns la 7.000 de euro", a comentat Canta. Consilierul PSD Remus Lăpuşan a propus ca şeful CJ să ia parte la negocierile cu reprezentanţii clubului, dar nu pentru a-i scuti pe aceştia de plata chiriei, ci pentru a vedea ce variante se pot propune, astfel încât stadionul să nu mai întâmpine dificultăţi. „Trebuie găsite soluţii pentru eficientizarea managementului şi de aceea trebuie negociat din nou, atât cu conducerea stadionului, cât şi cu conducerea clubului Universitatea", a spus Lăpuşan. Amendamentul său a fost aprobat de plen.

Uioreanu a spus că nu e de acord cu ştergerea datoriilor. „ Patronii „U" Cluj au obligaţia să plătească. Ei au avut o datorie de 160.000 de lei şi în loc să ne achite banii aceştia au ajuns la 300.000 de lei", a spus Uioreanu. „Dacă Universitatea nu plăteşte, riscă să nu mai poată juca pe stadion, a atras atenţia oficialul CJ. Acesta a menţionat că i-a cerut primarului Emil Boc să achite Universităţii sumele pe care s-a angajat să le dea. „Dacă vroia să dea banii aceştia, o făcea, că doar nu degeaba s-au aprobat în Consiliul Local. Eu l-am căutat de trei ori pentru a-l ruga să plătească, pentru ca mai departe Universitatea să ne achite nouă chiria cu banii aceştia, dar a fost de găsit. Nu mi-a răspuns la telefon", a menţionat preşedintele CJ. Acesta a atras atenţia că problemele nu se reduc la parteneriatul cu „U". „Pentru stadion nu s-a făcut recepţia, e ca şi cum nu există. N-a fost intabulat şi nici nu e omologat de vreunul dintre forurile abilitate", a spus Uioreanu.

 

Comenteaza