Prefectura Cluj: Şurubaru a fost viceprimar şi administrator la firmă aproape un an, cere demiterea

Prefectura Cluj: Şurubaru a fost viceprimar şi administrator la firmă aproape un an, cere demiterea
Scandal la Primăria Cluj: Prefectul Vuşcan cere demiterea din funcţie a viceprimarului Gheorghe Şurubaru, după o sesizare a preşedintelui PSD Cluj-Napoca Mircea Jorj.

Jorj a reclamat în luna mai că Şurubaru deţine concomitent funcţia de vicepreşedinte şi cea de administrator la o firmă înfiinţată împreună cu soţia sa, Euro Divers SRL. Deşi Şurubaru a demisionat şi a cerut Registrului Comerţului să opereze retragerea sa din funcţie, Instituţia Prefectului arată că Şurubaru a deţinut concomitent cele două funcţii timp de aproape un an.


Şurubaru a fost administrator la Euro Divers SRL între septembrie 2006 şi mai 2013, iar între, timp, în iunie 2012, a fost numit viceprimar în Cluj-Napoca.


Prefectul Vuşcan cere acum secretarului Primăriei să înainteze Prefecturii propunerea privind încetarea mandatului de viceprimar pentru Gheorghe Şurubaru.

Viceprimarul nu a răspuns la telefon pentru a-şi exprima poziţia.

Ce spune legea

Potrivit art. 87 din Legea nr. 161/ 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare :
d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice;
(3) Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie. Alesul local care devine incompatibil prin aplicarea prevederilor prezentei secţiuni este obligat să demisioneze din una dintre funcţiile incompatibile în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
(4) În situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin. (3), prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile sau, după caz, 60 de zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale.
(5) Ordinul emis de prefect potrivit alin. (4) poate fi atacat la instanţa de contencios administrativ competentă.
(6) În cazul primarilor, prefectul va propune Guvernului stabilirea datei pentru alegerea unui nou primar, iar în cazul consilierilor locali şi consilierilor judeţeni, se va proceda la validarea mandatului unui supleant, potrivit prevederilor Legii nr. 70/1991 privind alegerile locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".

 

Comenteaza