Pregătiri pentru începerea noului an școlar / Lucrări de 17,8 milioane lei în unitățile de învățământ clujene

Pregătiri pentru începerea noului an școlar / Lucrări de 17,8 milioane lei în unitățile de învățământ clujene
| Foto: Depositphotos.com

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a precizat, pentru ZIUA de CLUJ, că în această perioadă, două proiecte majore în domeniul educației sunt în derulare.

Potrivit viceprimarului, până la începerea anului școlar, în unitățile de învățământ clujene se desfășoară lucrări de igienizare și reparații curente. În total, 73 de școli clujene vor beneficia de investiții de 17,8 milioane lei în această direcție.

„Avem două proiecte majore pe care le facem în direcția aceasta, a educației. Primul este reprezentat de lucrări pe care le facem în fiecare an în școli, este vorba de lucrări care se realizează pe perioada de vară, lucrări de igienizare a sălilor de clasă, a bucătăriilor, înlocuiri și reparații de pardoseli, reparații ale instalațiilor sanitare, împrejmuiri, reparații grupuri sanitare, înlocuire de tâmplărie.

Astfel de lucrări avem la 73 de unități de învățământ, sunt șase creșe, 22 de grădinițe și 45 de unități de învățământ preuniversitar, adică școli, licee, colegii, seminarii. Valoarea acestor investiții este de 17,8 milioane de lei. Toate aceste lucrări trebuie să fie gata până în 8 septembrie, astfel încât anul școlar să poată începe în condiții optime iar copiii să găsească sălile de clasă curate și actul de învățământ să se poată desfășura în condiții optime”, a spus Dan Tarcea.

În paralel cu acțiunile de reparații curente și igienizări, municipalitatea mai are în vedere și lucrări ce vizează creșterea eficienței energetice a clădirolor unde își desfășoară activitatea unitățile de învățământ clujene. Potrivit viceprimarului, în unele situații este nevoie de relocarea copiilor pentru desfășurarea cursurilor.

„Al doilea proiect major în domeniul educației este pe PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) și are în vedere cele 32 de unități de învățământ la care urmărim creșterea eficienței energetice a clădirilor. E vorba de 47 de clădiri, și de investiții de 90 de milioane euro dintre care jumătate vin din fonduri europene iar cealalată jumătate vin din banii care provin din bugetul municipiului. Au început lucrările la o parte din ele, altă parte din lucrări sunt în procedură de licitație, la altele avem ordinul de începere a lucrărilor dat. Durata lucrărilor este de 12 luni și ne străduim astfel încât să putem să le finalizăm cât mai repede, iar actul de învățământ să aibă cât mai puțin de suferit.

Aici avem și câteva provocări pentru că toate aceste lucrări trebuie să fie gata până în 2026, deci trebuie făcute în același timp toate, și atunci am găsit soluții prin care copiii și actul de îvățământ să aibă cât mai puțin de suferit, adică avem situații în care copiii vor merge în două schimburi la cursuri, și situații în care am reușit să îi relocăm la alte școli, e destul de complicat aici, pentru că trebuie să avem în vedere mai multe aspecte”, a mai spus Dan Tarcea.

Comenteaza