News alert Primăria a REZILIAT un contract pentru modernizarea străzilor Kogălniceanu, Universității și cele adiacente. Când va fi gata proiectul

Primăria a REZILIAT un contract pentru modernizarea străzilor Kogălniceanu, Universității și cele adiacente. Când va fi gata proiectul

Primăria Cluj-Napoca a confirmat pentru ZIUA de CLUJ rezilierea contractului de asistență tehnică cu firma Mossfern încheiat în cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”.

S-a reziliat contractul. Cine îl continuă?

"Contractul de asistență tehnică cu firma Mossfern încheiat în cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” a fost reziliat.

A fost demarată și finalizată o procedură de achiziție publică pentru achiziționarea serviciilor de asistență tehnică pentru acest proiect. Detalii găsiți aici: https://www.e-licitatie.ro/pub/direct-acquisition/view/115197264

Menționăm faptul că lucrările sunt in grafic, conform contractului, urmând a fi finalizate pana la sfârșitul lunii octombrie. Contractul de execuție pentru acest proiect a fost prelungit conform prevederilor legale determinate de condiții obiective prevăzute de lege'', au transmis reprezentanții municipalității. 

Conform informațiilor primăriei, noua firmă care se ocupă de asistență tehnică este S.C. MADEBY SRL S.R.L din Cluj-Napoca. Valoarea contractului este de 80.000 lei, adică puțin peste 16.000 euro, fonduri comunitare. Firma a primit locul II în cadrul concursului pentru realizarea intrărilor din oraș din 2015. Unul dintre arhitecții firmei, Nicu Ștefănuți a fost implicat în proiectul celui mai reușit parking public din oraș, cel din Mănăștur, de pe strada Mogoșoaia.

Ce prevede contractul de 10 milioane euro

Pe o suprafață de peste 25.000 mp, proiectul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu. Obiectivul general al proiectului este creșterea calității spațiului public, o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă. 

Descrierea obiectivului de investiții:

- se realizează pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată
- tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor este transformat în baza conceptului de „grădină urbană”
- vor fi plantați peste 250 arbori în mai multe zone incluse în proiect
- vor fi instalate 7 stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, 4 stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice, mobilier urban modern, rastele pentru parcarea a 113 biciclete și un sistem de iluminat cu LED

În zona Universității Babeș-Bolyai, proiectul va aduce un omagiu inedit rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. De asemenea, pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.

Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei - aproximativ 10 mil. Euro.

Scandaluri legate de acest proiect

Primăria nu a menționat și cauza rezilierii contractului cu firma Mossfern, însă legat de acest proiect au avut loc mai multe scandaluri. Civicii și locuitorii orașului au protestat față de modul în care a fost gândită reamplasarea statuilor de pe Kogălniceanu, au militat împotriva tăierii unor copaci de pe Kogălniceanu și Universității și au tăiat o panglică simbolică de inaugurare cetățenească a străzii Universității în semn de protest pentru durata lungă de execuție a proiectului. După lungi dezbateri, copacii în cauză nu au mai fost scoși, iar grupul statuar ''Școala Ardeleană'' va fi repus pe soclu, așa cum au cerut clujenii. MAI MULTE AICI! și AICI!

Și modernizarea străzilor Iuliu Maniu și Bolyai Janos fac parte din acest proiect. Și aici șantierul se mișcă foarte greu, iar firma executantă a degradat chiar fundația unei case. MAI MULTE AICI!Lucrările sunt executate de către SC Astor Com SRL în colaborare cu RADP Cluj-Napoca. Valoarea lucrărilor de amenajare urbană strada Bolyai Janos este de 1.300.000 lei, fără TVA.

Ulterior, viceprimarul Dan Tarcea a dezvăluit motivul într-o intervenție la un post de radio local:  „A trebuit să și reziliem contractul, pentru că firma nu a dorit să pună grupul statuar ''Școala Ardeleană'' înapoi pe soclu și am avut o perioadă de timp în care am fost blocați, a trebuit să reziliem contractul și să încheiem un alt contract cu un alt arhitect, pentru că avem nevoie de un proiect. În acest moment, lucrurile sunt clarificate. Sperăm ca până la sfîrșitul anului aceste lucrări să fie gata”.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza