Primăria Cluj-Napoca vrea să cumpere fostul Cinema Favorit de pe strada Horea

Primăria Cluj-Napoca vrea să cumpere fostul Cinema Favorit de pe strada Horea
Municipalitatea clujeană şi-a anunţat intenţia de a-şi exercita dreptul de preemţiune pentru cumpărarea acestui imobil.

Spaţiul face parte dintr-o clădire monument istoric, iar Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană de Cultură, a renunţat deja la dreptul de preemţiune la cumpărarea imobilului în favoarea Primăriei Cluj-Napoca.

La şedinţa de consiliu local din data de 15 aprilie executivul primăriei, condus de Emil Boc, va propune un proiect de hotărâre în acest sens. Tot atunci consilierii urmează să aprobe mandatarea comisiei primăriei pentru negocierea preţului de cumpărare.

Clădirea a fost retrocedată şi vândută apoi către o firmă de investiţii, care acum a scos, la rândul ei, imobilul la vânzare. Preţul cerut este de 380.000 de euro. De altfel, proprietarii au afişat un anunţ şi pe un cunoscut site de vânzări, în care afirmă că spaţiul se preia cu chiriaşi, fiind vorba de un contract de închiriere pe cinci ani, cu posibilitate de renegociere la doi ani.

Clădirea în care a funcţionat Cinema Favorit are o vechime de 116 ani. Palatul Urania a fost printre primele construite în Cluj-Napoca. Ea a fost gândită astfel încât să găzduiască un cinematograf şi în partea de jos să aibă mai multe restaurante şi o cofetărie.

Cinematograful Favorit din incinta palatului este primul din Cluj şi dintre cele mai vechi din Transilvania; aici au rulat primele filme mute, în vremurile celui de-al doilea război mondial. Clădirea a fost naţionalizată de comunişti, iar cinematograful a primit numele 23 August, iar după 1989 a primit numele de Favorit.

Comenteaza