Primăria din Cluj-Napoca, a doua cea mai bogată din provincie. Cât e vistieria municipalităţii şi pe ce merg banii VIDEO

Primăria din Cluj-Napoca, a doua cea mai bogată din provincie. Cât e vistieria municipalităţii şi pe ce merg banii VIDEO
În ciuda propagandei autorităţilor locale şi a faptului că Emil Boc a fost premier până anul trecut, Cluj-Napoca nu este cel mai bogat oraş de provincie din România. Bugetul de aproape un miliard de lei situează Primăria Cluj abia pe locul al doilea în topul celor mai bogate administraţii locale din afara Bucureştiului. Clujul este surclasat de Timişoara, unde bugetul local în aceste an este de 1,3 miliarde de lei. În ceafa lui Emil Boc suflă primăria Iaşi, cu un buget de 905 milioane de euro în 2013.

Primăria Cluj Napoca este pe locul doi în topul celor mai bogate primării din afara Bucureştiului, după Timişoara. Primăria Cluj Napoca are în 2013 un buget de 920 de milioane de lei la care se adaugă 40 de milioane de lei din fonduri europene. În 2012, Primăria Cluj Napoca a avut un buget de 912 milioane de lei.

TOPUL CELOR MAI BOGATE PRIMĂRII ÎN 2013

Oraş Buget 2013 Buget 2012
1. Timişoara 1,3 mld. lei (980 mil. lei în 2012)
2. Cluj-Napoca 960 mil. lei (912 mil. lei în 2012)
3. Iaşi 905 mil. lei (675 mil. lei în 2012)

Sursa: Primăria Cluj-Napoca / zf.ro

În topul celor mai bogate primării din afara Bucureştiului se află Timişoara, cu 1,3 mld. de lei în 2013, urmată de Cluj-Napoca, cu un buget de 960 mil. de lei şi de Iaşi, unde bugetul local este de 905 mil. de lei.

O bună parte din bugetul Primăriei Cluj-Napoca provine din fonduri europene, se laudă autorităţile.

În acest an bugetul de venituri şi cheltuieli a municipiului Cluj Napoca este de circa 920 de milioane de lei la care se adaugă şi sursele atrase din finanţări europene, totalul ridicându-se la suma de 960 de milioane de lei pentru anul 2013. "Majoritatea proiectelor europene finanţate sunt proiecte de infrastructură care sunt în diferite stadii de implementare", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

Analiştii economici spun că bugetul Primăriei se bazează în primul rând pe taxele şi impozitele locale plătite de clujeni şi de companiile din oraş.

"Are o capacitate locală de a produce venituri prin mediul de business care vine şi e axat în principal pe servicii cu valoare adăugată şi mă refer aici la învăţământ, medicină, IT, banking. Toate acestea fac ca forţa de muncă să caute aceste zone pentru că sunt câştiguri bune şi ca atare contribuţia acestor companii şi a angajaţilor la bugetul local este pe măsură", spune analistul economic Iosif Pop.

Cea mai mare creştere a avut-o municipiul Iaşi, al cărui buget a crescut de la 675 de milioane de lei în 2012 la 905 milioane de lei în acest an.
Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Călin Fedeleş

 

Comenteaza