Primăria începe să deschidă ochii la blocurile între case

Primăria începe să deschidă ochii la blocurile între case
Consiliul Local a respins recent o documentaţie de urbanism pentru construirea a două imobile cu câte şase apartamente pe strada Eugen Ionesco, după ce Comisia de Urbanism a primăriei a constatat că aceasta nu respecă legea.

Administraţia locală a ţinut piept noului val imobiliar iniţiat de beneficirii clujeni în zonele mai recent constituite cu case familiale. După ce mai mulţi vecini din zona Eugen Ionesco unde se intenţiona construirea unor imobile cu câte şase apartamente şi-a apărat zone de case, Comisia de Urbanism şi Consiliul Local au acordat aviz negativ pentru două imobile cu câte şase apartamente. Proiectanţii spun că nu vor renunţa la proiect.

Propunerea de amenajare a două imobile de locuinţe colective (cu câte şase apartamente), demisol, parter şi două etaje pe Eugen Ionesco, beneficiar Simion Vidrean a primit recent aviz negativ de la Consiliul Local. Comisia formată a concluzionat că prin propunerea de construire a demisolului necesar pentru parcarea auto, demisol care intră în calculul indicilor urbanistici nu poate fi respectată Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanism, cu modificările şi completările ulterioare, se depăşeşte Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) maxim admis în zonă. Proiectanţii de la SIT Management propuseseră pe două parcele de 458 mp, respectiv 467 mp de pe strada Eugen Ionesco amenajarea a două construcţii cu câte şapte apartamente la care accesul urma să se realizeze din strada principală iar parcările urmau să se amenajeze la demisol (opt locuri) şi pe parcele (patru locuri). La analiza documentaţiei s-a mai concluzionat că documentele depuse la dosar nu sunt concludente pentru a se stabili dacă prin modul de amplasare propus pe parcelă pentru cele două blocuri se respectă distanţele legale între acestea şi vecinătăţi. De asemenea, specialiştii primăriei au recomandat proiectanţilor să consulte documentaţiile urbanistice aprobate în zonă şi să coreleze proiectul cu acestea.

În luna mai, la discutarea proiectului în şedinţele Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), arhitecţii au recomandat proiectanţilor de la SIT Management să reducă numărul de apartamente la maxim patru, rezultând imobile cu parcări la parter, etaj şi mansardă, pentru a nu deranja vecinătăţile. "Veniţi să cereţi mai mult. UTR-ul zonei permite maxim cât doriţi dumneavoastră, dar se poate face şi mai puţin, având în vedere zona. Dacă doreaţi altceva, trebuia să ne prezentaţi un proiect modificator, având în vedere că în zonă există deja reglementări pentru locuinţe individuale", semnala arhitectul Adrian Iancu, în luna mai, la prezentarea proiectului. Mai mult, la şedinţa CTATU au participat şi cetăţeni, vecini cu parcelele de teren unde se propunea ridicarea celor două blocuri. Vecinii din zonă au intervenit în şedinţă şi au precizat că în zonă exista un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) în vigoare ce prevede locuinţe unifamiliale. "Eu reprezint cinci proprietari care vor să ridice case. Unii au autorizaţii, alţii sunt în curs de a le obţine. Viitorul bloc s-ar poziţiona fix între aceste case. Drumurile de acces au fost dimensionate pentru o zonă de case, iar acest Plan Urbanistic de Detaliu din 2007 a fost făcut pe o zonă de 1,2 hectare. Dacă se aprobă acest proiect, iarăşi ne trezim cu blocuri între case şi cu probleme", explicau vecinii proprietari de case de pe E. Ionesco.

Proiectanţii spun că au efectuat modificările cerute de forul deliberativ local şi de Comisia de Urbanism referitoare la CUT şi la distanţe, dar nu au renunţat la numătul de apartamente propus pentru fiecare din cele două blocuri. Arhitectul Sorin Scripcariu, de la SIT Mana-gement, a explicat că încadrarea zonei în Unitatea Teritorială de Referinţă (UTR) L3c (zonă de locuinţe individuale şi colective mici) permite funcţiunea propusă. Ba mai mult, el a menţionat că în zonă mai există imobile cu câte şase apartamente, chiar în vecinătate şi că drumul este dimensionat la două benzi, cu trotuare, iar beneficiarul său este coproprietar al acestuia, pe lungimea parcelelor pe care le deţine. "Există construcţii şi cu patru etaje în zonă. Nici vorbă de zonă de case. Noi am revenit cu o nouă documentaţie prin care am luat măsuri de corectare a vechiului proiect, aşa cum ne-a recomandat primăria. Aceasta nu a ajuns deocamdată pe ordinea de zi a Comisiei de Urbanism", a menţionat Scripcariu, pentru ZIUA de CLUJ.

 

 

Comenteaza