Primăria le ia clujenilor piciorul de pe acceleraţie

Primăria le ia clujenilor piciorul de pe acceleraţie

Municipalitatea a amplasat în Cluj-Napoca peste 40 de praguri de sol din beton sau cauciuc, dar şi benzi rezonatoare pentru reducerea vitezei de circulaţie pe mai multe străzi din oraş. Pragurile au produs efecte, benzile rezonatoare, nu, explică oficiali ai primăriei.

Potrivit datelor furnizate de Biroul mass media al Primăriei Cluj-Napoca, există foarte multe solicitări ale cetăţenilor pentru amplasarea de praguri de sol. “Mai ales pe zona Gheorgheni, de exemplu pe strada Semenicului, Arieşului cu Heltai, Beiuşului, există foarte multe cereri de la locuitori. De obicei, cererile vin în cazul străzilor noi, recent modernizate, pe care se circulă cu viteză mult mai mare după refacere. Este cazul arterelor Vasile Lucaciu, Nădăşel, Năsăud, Lunii, Ghioceilor, Teilor. Avem şi cereri pentru demontarea anumitor praguri. Pe Mecanicilor am scos un prag de sol, însă în continuare suntem bombardaţi de câţiva riverani cu solicitări ca să îl reintroducem”, a explicat purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu.

Cereri de amplasarea de mobilier urban pentru limitarea vitezei există şi pentru artere importante din oraş – Calea Mănăştur, Calea Floreşti, 21 Decembrie 1989 sau Unirii. “Nu am putut da curs acestor cereri deoarece vorbim despre artere importante, foarte mari, unde s-ar bloca circulaţia mijloacelor de transport în comun. Am avut cereri şi pe Fagului, arteră care nu se află în administrarea noastră. Avem cereri inclusiv pe strada Plopilor, pe linia de tramvai. Se solicită praguri de sol chiar şi în zona de blocuri. Sunt sute de cereri. Unele se justifică, altele nu. Oricum, toate solicitările se analizează în Comisia pentru Siguranţa Circulaţiei, care stabileşte care se vor înfiinţa, dar şi materialul din care să se confecţioneze, după care măsurile dispuse se pun în practică”, a subliniat purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Datele furnizate de Primăria Cluj-Napoca atestă că în oraş au fost amplasate peste 40 de praguri de sol pentru limitarea vitezei, din asflat şi cauciuc. La începtul anului, mai mulţi cetăţeni au reclamat faptul că pragurile din beton nu ar fi omologate. La finile lunii martie, primarul Sorin Apostu a anunţat că municipalitatea va continua amplasarea de praguri de sol pentru limitarea vitezei de circulaţie. Astfel, din primăvară s-au stabilit ca amplasamente pentru montarea de praguri strada Pasteur, înaintea curbei de la Clinica de Medicina Muncii, strada Republicii, la intersecţia cu Ceahlău şi Ion Mincu, zona parcului Iris, străzile Nicolae Iorga, Codrului, Semenicului şi Bistriţei. “Pragurile pentru care am optat sunt mai joase, de maxim 5 cm, şi mult mai late, de aproximativ patru metri, faţă de cele deja montate. Aceste praguri limitatoare de viteză au fost solicitate de 18.500 de cetăţeni care s-au adresat primăriei. Ele vor fi amenajate dintr-un ciment special, din profilul străzii. De aceea nu este nevoie să cerem omologarea lor”, a explicat edilul.

Conform unei informări a Biroului mass media, caracteristicile oficiale ale pragurilor de sol din asfalt sunt de 7 cm înălţime şi de 1,5-1,7 metri lăţime. Există până în prezent amplasate 16 praguri de sol pe Bd. 1 Decembrie 1918 – între str. Ion Ghica şi str. I. Musicescu, Giordano Bruno în zona şcolii “Emil Isac”, Arieşului - Actorului, Ion Meşter, Venus – Inău, Alexandru Bohăţiel, Zărneşti, Arieşului - T. Ionescu, Arieşului - Vasile Lupu, T. Ionescu – Arieşului şi V. Lupu – Arieşului. Mai exista un prag pe sol şi pe Bd. 1 Decembrie 1918 – semafor pietonal Petuniei, care a fost frezat, având în vedere nemulţumirile şoferilor.

În cazul pragurilor de sol din cauciuc, cele din Cluj au următoarele caracteristici: înălţimea este de 5 cm, lăţimea de 0,9 metri, iar lungimea de 0,5 metri. În oraş sunt aplasate 24 astfel de praguri de sol pe Actorului - Arieşului, Mureşului - Siretului, Gh. Dima nr. 20-24, Minerilor, Moricz Zsigmond, Câmpului spre Moricz Zsigmond, Petre Ispirescu, B. P. Haşdeu, Baladei, Mălinului – I. B. Deleanu, Remetea, Cireşilor, Viilor – Pasteur (demontate temporar ca urmare a disclocării prin acţiune de deszăpezire – n.red.).

“Nu există standard românesc pentru limitatoarele de viteză. Ca sursă de inspiraţie am avut modelul italian în ceea ce priveşte corespondenţa între înălţimea pragului de sol şi viteza de trecere peste acestea. La înălţimea de 7 cm, viteza este de 30 km/h, la 5 cm, de 40 km/h, iar la 3 cm, de 50 km/h. Limitatoarele sunt semnalizate prin indicatoare de restricţie de 30 km/h, dar şi marcaje cu vopsea. S-a încercat limitarea vitezei de circulaţie şi prin realizarea de benzi rezonatoare, care sunt în conformitate cu SR 1848 – 7. Acestea pot avea înălţime de până la 1,5 cm, însă nu a fost atins scopul de reducere a vitezei. Benzi rezonatoare există pe Frunzişului - 2 bucăţi, Mecanicilor, Onisifor Ghibu, Câmpul Pâinii, Universităţii, Şcolii, Călan, Garoafelor, Emil Petrovici, Gheorghe Lazăr, Tache Ionescu, Scorţarilor şi Tache Ionescu”, au informat reprezentanţii primăriei.


Pragurile de cauciuc costă 270 de lei bucata

Pentru pragurile din cauciuc, preţul unitar este de 273,68 lei. În cazul pragurilor din beton, în medie preţul este de 260 de lei per prag, însă acesta variază în funţie de lăţimea străzii. Pentru benzile rezonatoare, preţul pe care îl achită primăria este de 178 de lei fără TVA pe metru pătrat.
Comenteaza