Primarul Emil Boc a fost numit, la Paris, membru în cadrul board-ului organizației Global Covenant of Mayors for Climate & Energy (GCoM)

Primarul Emil Boc a fost numit, la Paris, membru în cadrul board-ului organizației Global Covenant of Mayors for Climate & Energy (GCoM)

Joi, 25 iulie 2024, la Paris, Convenția globală a primarilor pentru climă și energie (GCoM) a salutat includerea în Consiliul său de primari și lideri a domnului Emil Boc, primar al Municipiului Cluj-Napoca. 

Ca parte a celei mai mari alianțe globale a primarilor pentru climă - reprezentând peste 13.000 de orașe și administrații locale și 1,2 miliarde de oameni - primarul Emil Boc va lucra alături de copreședinții Michael R. Bloomberg, trimis special al ONU pentru ambiția și soluțiile climatice, fondator al Bloomberg Philanthropies și Bloomberg LP, Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Green Deal european, relații interinstituționale și previziune şi alți reprezentanți ai administrațiilor locale.

Împreună, aceștia vor spori ambiția globală în materie de climă prin promovarea și sprijinirea acțiunilor locale în domeniul climei. Reprezentând Asia de Sud și Uniunea Europeană și Europa de Vest, primarii își vor reprezenta regiunile pe scena mondială, catalizând acțiunile climatice ale orașelor pentru a ajuta guvernele naționale să îndeplinească cele mai înalte ambiții ale Acordului de la Paris.

Alături de primarul Emil Boc, în boardul GCoM a fost numită și doamna Pratibhaben Jain.

„Este o onoare să fiu numit în Consiliului de Administrație al Pactului Global al Primarilor pentru Climă și Energie. Sunt încrezător în eforturile Consiliului și onorat să lucrez cu acest grup ambițios de lideri locali pentru a promova la nivel local, național și global obiectivele comunităților noastre și viziunea pentru un viitor mai sustenabil și mai rezilient.” a declarat domnul Emil Boc.

"Primarii Jain și Boc sunt hotărâți să abordeze criza climatică cu soluții inovatoare și bazate pe date. Conducerea lor în cadrul consiliului va ajuta orașele să-și accelereze progresele în reducerea emisiilor, îmbunătățirea sănătății publice și salvarea mai multor vieți", a declarat Michael R. Bloomberg, trimisul special al Secretarului General al ONU pentru ambiție și soluții climatice și fondator al Bloomberg Philanthropies.

"Peste tot în lume, primarii susțin soluții locale unice la provocările globale", a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru "European Green Deal", relații interinstituționale și prospectivă. "Suntem încântați să le urăm bun venit primarilor Jain și Boc în acest grup dinamic de lideri locali ai climei pentru a continua mobilizarea eforturilor de transformare în regiunile lor și nu numai."

Sub conducerea primarului Boc, orașul Cluj-Napoca a stabilit obiective climatice ambițioase. În timpul mandatului său de primar, din 2004 până în 2008 și din 2012 până în prezent, Boc a pus accentul pe integrarea unor acțiuni climatice solide în planificarea urbană pentru a promova reziliența la schimbările climatice, decarbonizarea și accesul echitabil la energie. Fiind al doilea oraș ca mărime din România, Cluj-Napoca este unul dintre cele 112 orașe din UE care își propun să atingă neutralitatea climatică în 2030, ca parte a misiunii UE privind neutralitatea climatică și orașele inteligente. Pe lângă rolul său de primar, Boc a fost prim-ministru al României între 2008 și 2012 și președinte al Partidului Democrat Liberal între 2005 și 2012. În prezent, Boc este ambasador național al Convenției Primarilor din România, președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER), coraportor privind viitorul politicii de coeziune și președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR).

GCoM este cea mai mare alianță globală a orașelor în domeniul schimbărilor climatice, reunind o coaliție globală de peste 13 000 de orașe și administrații locale și peste 100 de parteneri de sprijin. Orașele și partenerii GCoM împărtășesc o viziune pe termen lung de sprijinire a acțiunilor voluntare pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru o societate rezilientă și cu emisii reduse. GCoM deservește orașele și administrațiile locale prin mobilizarea și sprijinirea unor acțiuni ambițioase, măsurabile și planificate privind clima și energia în comunitățile lor, prin colaborarea cu rețelele de orașe/regionale, guvernele naționale și alți parteneri în vederea realizării viziunii noastre. Coaliția cuprinde orașe de pe 6 continente și 146 de țări, reprezentând peste 1 miliard de persoane sau mai mult de 13 % din populația globală.

În contextul prezenței la Paris, primarul Emil Boc - împreună cu ceilalți membri ai board-lui - au fost invitati de către primarul Parisului, Ann Hidalgo, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Comenteaza