Foto Proiectul “Dealul de Jos”, contestat de activiști, explicat de investitor: “NU se va tăia niciun metru de pădure, NU va fi afectată vegetația, NU se construiește în pădure”

Proiectul “Dealul de Jos”, contestat de activiști, explicat de investitor: “NU se va tăia niciun metru de pădure, NU va fi afectată vegetația, NU se construiește în pădure”

În zona Dealul de Jos, care se află pe teritoriul comunei Florești, pe înălțimile de pe malul stâng al Someșului, au început lucrările pentru un proiect imobiliar cu 8 blocuri. Dincolo de furia activiștilor care îl contestă, ZIUA de CLUJ a aflat cum arată proiectul prin ochii dezvoltatorului.

Activiștii clujeni au anunțat pentru astăzi, între orele 11 și 13, un protest pentru stoparea șantierelor de sub Pădurea Hoia. Organizatorii protestului solicită Primăriei Florești “să revoce autorizația de construire pentru primul șantier început” și cer Inspectoratului de Stat în Construcții “să dispună oprirea lucrărilor realizate în mod necorespunzător”. Activiștii transmit Prefecturii “să suspende autorizațiile de construire prin contecios administrativ”, iar Primăriei Cluj-Napoca și Direcției Silvice, “să instaleze bariere la drumurile din pădure și de lângă pădure astfel încât să nu fie folosite de utilaje de șantier ori de trafic auto, ci de iubitori de natură”.

Și totuși, ce se construiește pe "Dealul de Jos"?

Dincolo de cererile activiștilor, din tabloul acestei dezbateri fac parte, bineînțeles, clujenii care vor să fugă de aglomerație și caută o casă într-o zonă mai aerisită, mai aproape de natură și mai departe de agitația orașului, dar și investitorii. Vocea acestora din urmă se pierde în hărmălaia ce însoțește de obicei astfel de teme ajunse în dezbaterea publică. În paralel cu opinia contestatarilor, ZIUA de CLUJ v-o prezintă și pe cea a dezvoltatorului:

“În zona denumită ”Dealul de Jos, la Hăitaș” din Florești, deci nu în Hoia sau în Pădurea Hoia, se va dezvolta cel mai verde proiect imobiliar, având în vedere că 45% din suprafața autorizată pentru construire va fi dedicată, amenajată şi menţinută ca spațiu verde”, transmite investitorul.

Planul Urbanistic Zonal pentru acest proiect a fost aprobat în urmă cu 13 ani, în 2008. Din cei 28.000 mp deținuți de omul de afaceri Vasile Salanță, prin societățile pe care le controlează, Someșul Cald Producție SRL și Cristal Turism SRL, 12.600 mp vor fi alocați spațiilor verzi.

Indicii urbanistici ce vor trebui respectați de dezvoltator sunt cei din Regulamentul Local de Urbanism, respectiv POT de 30% și CUT de 2,20. Proiectul celor opt blocuri a fost fazat, motiv pentru care investitorul a solicitat eliberarea a cinci autorizații de construire pentru efectuarea lucrărilor în mod etapizat.

Autorizațiile au fost emise de Primăria Florești în 2020, la 12 ani de la aprobarea PUZ-ului. “Pentru eliberarea autorizațiilior a fost nevoie de obținerea unui număr de peste 20 avize și acorduri de la instituțiile statului, inclusiv DSP, Mediu, ISU, Gaz, Apă, Electrica, Termoficare, Salubritate, SRI sau Garda Forestieră”, mai spune dezvoltatorul.

Proiectul se află într-o zonă aflată în dezvoltare și necesită modernizarea drumurilor existente, dar și crearea unor noi căi de acces, pentru care dezvoltatorul a achiziționat deja 1.800 mp de teren (pe care spune că îi va dona ulterior administrației locale) și a demarat procedura de lărgire de la 6 la 11 metri a drumurilor existente. Este vorba de străzile Mesteacănului și Frasinului, două drumuri publice administrate, încă din 2019, de Primăria Florești. O altă cale de acces a fost realizată cu acordul expres al proprietarulului parcelei alăturate, prin amenajarea unui drum cu o lățime de nouă metri.

“Zona va beneficia de toate serviciile complementare locuirii, sens în care pe lângă serviciile de comerț de primă necesitate, vor exista funcțiunii destinate activităților artizanale, cabinetelor medicale, activităților de îngrijire – educație preșcolară, puncte sanitare, amenajări și dotări sportive, locuri de joacă pentru copii, spații verzi amenajate corespunzător, căi de acces carosabile și pietonale, parcaje și garaje. Pentru cele 691 de unități de locuit, însumând 8 blocuri, vor fi amenajate 707 locuri de parcare”, informează dezvoltatorul proiectului din zona „Dealul de Jos”.

Totuși, câți copaci taie Salanță pentru proiect?

“Conform documentaţiilor tehnice şi urbanistice autorizate prin actele administrative emise, facem precizarea că nu s-au efectuat și nici nu se vor efectua defrișări în Pădurea Hoia; nu se va tăia niciun metru de pădure din Pădurea Hoia, nu va fi afectată vegetația naturală, nu se construiește şi nu se va construi în pădure și nici măcar la 1 km distanță faţă de Pădurea Hoia. Am respectat toate condiţiile administrative şi tehnice impuse. Am investit timp şi resurse financiare considerabile, pentru a parcurge metodic şi responsabil toate etapele procedural-administrative”, spune dezvoltatorul.

Acesta susține că, în ciuda informațiilor avansate public, “avizele, acordurile şi autorizaţiile de construire au fost eliberate după analizarea documentaţiilor tehnice prevăzute de legislaţia specifică şi după verificarea actelor juridice pe care se fundamentau. În toţi aceşti ani în care am derulat şi susţinut proceduri administrative şi urbanistice, nu au fost formulate contestaţii sau plângeri prealabile cu privire la HCL-urile, avizele, acordurile sau autorizaţiile emise de instituţiile abilitate ale statului român. Investiția propusă este autorizată în conformitate cu exigențele normative în vigoare, nu se încalcă domeniul public sau privat al statului, dreptul de proprietate al unor persoane fizice şi/sau juridice și are în vedere dezvoltarea și modernizarea comunei Florești”, conchide investitorul.

Cifrele proiectului „Dealul de Jos”

0 (zero) copaci din Pădurea Hoia vor fi tăiați pentru realizarea proiectului

45% din suprafața autorizată pentru construire (12.600 mp din 28.000 mp) va fi rezervată spațiilor verzi

20+ avize și acorduri de la instituțiile statului a avut nevoie proiectul pentru a fi autorizat

691
de apartamente vor fi construite în cele 8 blocuri autorizate

707
locuri de parcare vor fi puse la dispoziția viitorilor locatari
Comenteaza