Proiectul lui Şurubaru, inaugurat fără scări rulante. Are protecţie anti-graffiti FOTO

Proiectul lui Şurubaru, inaugurat fără scări rulante. Are protecţie anti-graffiti FOTO
Pietonii pot, începând de miercuri, să folosească pasajul subteran modernizat din Piaţa Gării, ale cărui costuri s-au ridicat la peste jumătate de milion de euro.

Lucrările de reabilitare a pasajului pietonal din Piaţa Gării au fost făcute în cea mai mare parte. Au rămas şi altele de efectuat. Pasajul nu a mai fost reparat din 1987, iar lucrările inaugurate de municipalitate se ridică la 551.000 de lei.

"Am urmărit creşterea siguranţei pietonilor şi fluidizarea traficului. Sunt cele două obiective ale acestui pasaj. Am vrut să mărim şi siguranţa în aceste pasaje, pentru că lumea nu avea curaj să le folosească, însă acum sunt în deplină siguranţă. Sunt dotate cu şapte camere de supraveghere şi cu un sistem performant de iluminat, iar clujenii pot să circule în siguranţă fără să aibă teamă de nimic. Pasajul are cinci accese, cel de-al şaselea fiind închis, deoarece urmează să facă legătura cu cel care aparţine Regionalei CFR, iar când ies din gară, aceştia să poată să ajungă oriunde, la staţia de troleibuz, tramvai sau autobuz", a declarat primarul Emil Boc.

Primăria a demarat procedurile pentru contractarea lucrărilor necesare unirii celor două pasaje, pe sub platforma pietonală din faţa clădirii gării, în 26 septembrie 2014 a avut loc deschiderea ofertelor pentru proiectare şi execuţie şi au fost depuse 3 oferte care sunt în evaluare.

Placarea pereţilor a fost făcută cu panouri din plăci dure, compacte, stratificate la presiuni şi temperaturi înalte, conform normelor europene, cu un tratament special al suprafeţelor care le conferă o deosebită rezistenţă la intemperii, ploi acide, coroziune sau acţiuni mecanice.

"Lucrările au început în luna mai, timpul estimat la începutul lucrărilor a fost puţin întârziat pentru că a fost necesară achiziţia unui placaj special, care rezistă foarte bine la acţiunile mecanice, la ploi sau la acţiuni de graffiti, care vor putea fi curăţate foarte uşor de pe acest perete.

Important este acum să finalizăm în cel mai scurt termen posibil şi adjudecarea procedurii de construire al celuilalt pasaj, de unire cu CFR. Sperăm să putem da o altă faţă zonei Gării, care, după cum spuneam şi la începutul mandatului meu, este o chestiune de suflet a mea şi vrem să facem din gara clujeană şi din zona gării o poartă europeană de intrare în oraşul Cluj-Napoca", a menţionat viceprimarul Gheorghe Şurubaru, fost director la CFR Infrastructură.

Totodată, autorităţile clujene au menţionat faptul că odată cu finalizarea ultimei ieşiri va fi gândită amplasarea unor rampe pentru persoanele cu handicap şi a unor scări rulante, aşa cum au promis de la început.

În plus, viceprimarul Clujului a declarat că s-au făcut demersuri pentru ca municipalitatea să primească Gara Mică, iar dacă acest demers se va concretiza, spaţiul va putea găzdui un post permanent de Poliţie Locală.

Comenteaza