Proprietarii din zona aeroportului au declarat război Consiliului Judeţean

Proprietarii din zona aeroportului au declarat război Consiliului Judeţean
„Dezvoltarea aeroportului nu ar trebui să însemne înşelearea unor cetăţeni" - acesta a fost mesajul reprezentantului grupului de expropriaţi în şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean. Radu Rusu le-a povestit consilierilor că ultima firmă care a realizat evaluarea terenurilor, Expertus din Timişoara, nici nu s-ar fi deplasat în teren. Mai grav, spun oamenii, Consiliul Judeţean ar fi încheiat un cotract cu această firmă la o lună după ce s-ar fi încheiat raportul de evaluare frunizat de expert.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, s-a văzut nevoit să amâne proiectele ce vizau consemnarea sumelor de despăgubire pe numele expropriaţilor din zona aeroportului. Motivul se leagă de lipsa de încredere manifestată de consilierii PDL. Aceştia i-au recomandat lui Uioreanu să revină în plen cu propunerile sale doar după ce va fi în măsură să lămurească diferendele pe care le are cu proprietarii din zona aeroportului. Oamenii cărora li s-au luat terenurile se declată înşelaţi şi spun că n-au de gând să cedeze pentru că ceea ce li se întâmplă este o ilegalitate. „Noi nu suntem împotriva dezvoltării aeroportului, însă nu ne putem lăsa înşelaţi astfel", a comentat ieri în şedinţa forului judeţean, Radu Rusu, unul dintre proprietari. Acesta a arătat că modul în care au fost diminuate sumele de despăgubire sfidează orice regulă. „Prima firmă care a fost angajată să facă evaluarea (Geo Earth - n.red) a propus nişte sume. De altfel, noi am şi fost notificaţi cu privire la aceste sume. De pildă, pentru un metru pătrat de extravilan arabil, în Cluj Napoca, suma era de 12 euro. Anul acesta, în mai, s-a făcut un alt raport de evaluare, de către o firmă din Timişoara, Expertus. Fără ca aceasta să fi lucrat în teren -pentru că n-a fost niciodată la Cluj-Napoca - a lansat un cu totul alt raport de evaluare din care reiese că suma de 12 euro, trebuie scăzută la 2 euro. Cum să putem acceta aşa ceva. Suntem aici să facem plângere prealabilă pentru că aceasta nu este o justă despăgubire, ci o înşelătorie", a comentat Radu Rusu.

El a mai subliniat că modul în care a acţionat Consiliul Judeţean prin diminuarea sumelor de despăgubire este cel puţin ciudat. „Noi avem acest raport de evaluare al Expertus care a fost finalizat în luna mai, 2013. Consiliul Judeţean a semnat însă un contract cu această firmă de abia în luna iunie. Nu înţeleg cum a fost posibil acest lucru, dacă procedura de achiziţie a acestui serviciu s-a făcut în termeni legali", a comentat Radu Rusu.

Secretarul judeţului, Simona Gaci, a spus că în mod normal nu era nevoie de un contract pentru acest „serviciu de consultanţă", având în vedere că s-a mers pe procedura de achiziţie directă. „N-are nici un fel de relevanţă acest contract. Putem foarte bine să nici nu-l semnăm. Noi am cerut o expertiză de evaluare a terenurilor, am primit-o şi am plătit-o. Contractul l-am semnat în 3 iunie, pentru că am considerat că este bine să-l avem", a spus Simona Gaci. Preşedintele Uioreanu a subliniat că nu are nici un amestec în modul în care s-a atribuit acest serviciu de consultanţă firmei Expertus. „Ştiu că s-au ocupat de exproprieri şi la Culoarul IV. În rest, despre exproprierile de la Cluj nu pot să spun decât atât, că noi am respectat legea. Se impunea să facem o nouă evaluare, având în vedere că de la ultima a trecut foarte mult timp. Proprietarii nemulţumiţi se pot adresa instanţei, aşa cum spune procedura legală. Mai mult nu am ce să fac", a comentat Uioreanu. Acesta se aşteaptă totuşi ca reprezentanţii PDL să-l susţină la următoarea şedinţă, având în vedere că procedura exproprierii ţine în loc proiectul noii piste a aeroportului.

 

Comenteaza