PROTEST. Lanţul de apărare a Someşului GALERIE FOTO

PROTEST. Lanţul de apărare a Someşului GALERIE FOTO
Câteva zeci de clujeni au format luni un lanţ uman pe Splaiul Independenţei şi au militat pentru salvarea spaţiului verde de pe malul Someşului.

Câteva zeci de persoane au participat luni după-amiază la un protest împotriva betonării Someşului, după ce primarul Emil Boc a anunţat că arborii de pe mal vor fi tăiaţi, malul va fi întărit, iar acolo se va construi o nouă bandă de circulaţie.

În ciuda ploii, protestatarii au făcut un lanţ uman de peste 50 de metri, de la Podul Elisabeta, şi au desfăşurat un banner uriaş, pe care au lăsat mesaje în sprijinul Someşului. „Asfaltul nu e soluţia" sau „Vreau un Someş pentru oameni, nu pentru maşini" au fost două dintre aceste mesaje.

Subiectul benzii de circulaţie suplimentare de pe Splaiul Independeţei a fost lansat discret, într-o emisiune radio şi într-alta TV la care a luat parte primarul Emil Boc. Acesta nu a dat niciun fel de detalii despre costurile pe care le implică proiectul, mulţumindu-se să afirme că lucrările fac parte din modernizarea tramei stradale, de-a lungul liniei de tramvai, proiect realizat pe fonduri europene. Diferit&Kiat este asocierea care ar urma să pună în operă acest proiect, despre care nimeni nu auzise nicio vorbă până de curând.

„Se discută de multe luni acest lucru. Noi am luat o propunere a specialiştilor, ca pe Splaiul Independeţei să se lărgească strada cu o bandă", a spus vineri Emil Boc, la postul de radio Realitatea FM Cluj. Proiectul pare „fluid", ca să îi spunem aşa: întrebat acum vreo două săptămâni, primarul spunea că betonul va merge până în „buza" Someşului, banda urmând să se continue cu un trotuar; vineri, Boc şi-a nuanţat poziţia - nu a mai pomenit nimic despre trotuar şi a spus că va rămâne spaţiu şi pentru verdeaţă.

„Mai rămâne un spaţiu între 1,5 şi 3 metri, unde se vor putea planta arbori, sălcii sau alţi arbuşti, vedem ce ne recomandă specialiştii. O parte dintre copacii existenţi vor fi tăiaţi. Proiectul presupune lucrări complicate, un zid de sprijin, devierea utilităţilor. Suntem acum în ultima etapă de obţinere a avizelor", a afirmat edilul şef.

Primul care a reacţionat a fost Istvan Szakats, preşedintele Fundaţiei AltArt, care a şi lansat o petiţie. S-au alăturat mai multe ONG-uri, iar Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, i-a trimis o scrisoare deschisă primarului, în care cerea oprirea lucrărilor. Emil Boc s-a conformat şi a acceptat să organizeze o dezbatere publică, programată pentru miercuri, la ora 15.

Conform unui studiu prezentat în septembrie de omul de afaceri Iosit Pop, președintele Consiliului Civic Local, dintre cele 232 de proiecte de acte normative adoptate în perioada februarie - august 2015, au fost supuse consultării publice doar 6 (13,9%!!!), în baza Legii52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, însă - atenţie - 0 (zero) din iniţiativa municipalităţii. Un singur act normativ a fost modificat în urma acestor dezbateri.

 

Comenteaza