PUZ-ul pentru aquapark, în consultare publică. Investiție de 40 milioane euro, 3.000 de persoane/zi, bazine în interior și exterior, plajă, restaurant, spa

PUZ-ul pentru aquapark, în consultare publică. Investiție de 40 milioane euro, 3.000 de persoane/zi, bazine în interior și exterior, plajă, restaurant, spa

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru realizarea Aquaparkului Ștrand Grigorescu din Cluj-Napoca a fost publicat în consultare publică. Viitorul aquapark va fi amenajat pe o suprafață de peste 5 hectare, terenul fiind localizat în vestul intravilanului municipiului Cluj-Napoca, pe malul sudic (stâng) al Someșului.

Aquapark-ul va fi construit din corpul clădirii principale, care va fi funcțional pe tot parcursul anului și va adăposti vestiare, spații de alimentație publică, ansamblu de wellness și spa, sala de fitness, aerobic și cycling, dar și un ansamblu de bazine acoperite.

De asemenea, ansamblul va cuprinde și o zonă de agrement exterioară, care va fi disponibilă pe timpul verii și va cuprinde bazine și piscine pentru copii și adulți, plajă exterioară, clădire de acces și construcții independente pentru alimentație publică și pentru spații comerciale, alături de o parcare subterană cu 249 de locuri.

'Investiția propusă urmărește să aducă un plus valoare zonei, prin revitalizarea unui obiectiv de agrement
important pentru locuitorii orașului, care la momentul actual se află într-o stare de degradare. Propunerea are în vedere dezvoltarea unui obiectiv care să servească atât locuitorilor zonei cât și turiștilor, devenind astfel deopotrivă un obiectiv economic care să genereze venituri la bugetul local. Aquapark-ul va avea un impact pozitiv asupra pieței forței de muncă întrucât va genera locuri de muncă temporare, pe perioada de realizare a investiției, și permanente în momentul operării acestuia'', arată municipalitatea. 

Suprafața spațiilor verzi propriu-zise, organizate pe solul natural vor ocupa minim 50% din suprafața totală a zonei verzi și vor cuprinde exclusiv vegetație (joasă, medie și înaltă). Suprafețele având o îmbrăcăminte de orice tip sunt cuprinse în categoria spațiilor libere.

Capacitatea de deservire a complexului va fi pentru un flux de aproximativ 3.000 de persoane/zi pe timpul verii, dintre care 800 la interior și 2.200 de persoane la exterior.

1. Corp clădire principală:

- recepție / casă de bilete;
- Vestiar dimensionat adecvat numărului de vizitatori;
- Birouri și spații administrative
- Spații comerciale
- Spații de alimentație publică - un restaurant „a la carte” și o zonă de „food cort”
- Grupuri sanitare pentru femei (prevăzute cu salon „Mama și copilul”), bărbați, persoane cu dizabilități, ținându-se cont de capacitatea complexului și de normale sanitare în vigoare pentru astfel de obiective;
- Ansamblu de bazine acoperite care să funcționeze atât pe timp de vară cît și pe timp de iarnă, cu următoarele funcțiuni:
• zona Family & Kids - alcătuită din bazin interior cu jeturi de hidromasaj, baby pool, plaja inundată cu jocuri de tip „Spray Action” și un bazin cu ansamblu tobogane pe categorii de vârstă
• Spații pentru șezlonguri dimensionat corespunzător numărului de utilizatori. Adâncimea apei va corespunde în funcție de destinația și specificul fiecărui bazin conform prevederilor legale;
- Punct de prim ajutor;
- Spații anexe;
- Spații tehnice aferente;
- Parcări aferente dimensionate pentru personalul angajat și fluxuri de vizitatori;
- Stații de reîncărcare vehicule electrice amplasate în zona amenajată pentru parcări la care să aibă acces vizitatori.

2. Zona agrement exterioară (pe timpul verii)

În ceea ce privește amenajările exterioare, vor fi prevăzute locuri de joacă pentru copii diferențiate pe categorii de vârste și cu tematici atractive, dar și zone destinate adulților respectiv zona de fitness în aer liber. De asemenea este propusă o parcare subterană, pe două niveluri, localizată sub clădirea de acces, care va pune la dispoziție un număr de 249 locuri de parcare.
- Piscine și bazine pentru copii și adulți, adâncimea apei va corespunde în funcție de destinația și specificul fiecăruia
• Bazin exterior „Infinity”
• Bazin exterior „Adult” cu vedere panoramică „View”
• Bazin exterior „Adults” cu atracții de tip jeturi de hidro-masaj;
• Bazin exterior „Wave Pool”
• Traseu acvatic (bazin) „Lazy River”
• Bazin pentru copii „Baby Pool” cu atracții specifice;
• Plaja inundată cu jocuri de tip „Spray Action”
• Ansamblu tobogan exterior independent, cu bazinul de aterizare aferent și mobilier specific în bazinele pentru copii;
- Plajă exterioară în jurul bazinelor și separat loc de plajă (suprafață nisip, suprafață înierbată, șezlonguri, hamace, etc.);
- Construcții independente pentru spații comerciale și alimentație publică;
- Zone de odihnă umbrite;
- Zona cu nisip pentru diverse activități;
- Clădire de acces:
• Recepție/ casa de bilete;
• Vestiar dimensionat adecvat numărului de vizitatori; grupuri sanitare pentru femei, bărbați, persoane cu dizabilități;
• Grupuri sanitare pentru femei (prevăzute cu salon “Mama și Copilul”), bărbați, persoane cu dizabilități, ținându-se cont de capacitatea complexului și de normele sanitare în vigoare pentru astfel de obiective;

Valoarea investiției este estimată între 20-40 de milioane de euro, fonduri din bugetul local. 

În perioada 19 februarie– 4 martie 2024, publicul este invitat să transmită propuneri și observații cu privire la propunerea preliminară PUZ pe adresa de mail registratura@primariaclujnapoca.ro sau la registratura primariei, Calea Moților nr.7.

Aqua Park în Parcul Est

Amintim că, în 22 august 2022, primarul Emil Boc a anunțat noua locație propusă pentru realizarea unui aqua park în Cluj-Napoca.  "Prin efortul colegilor mei, a reușit să avem o suprafață curată din punct de vedere juridic, de circa 5.5 ha, în zona ștrandului SUN, Cora, pe care o cunoașteți. Suprafața actuală e de 1.5 ha, acolo unde sunt acum bazinele, diferența a fost obținută prin câștigarea de către municipalitate a unor procese juridice. La un vot distanță este demararea studiilor de fundamentare, apoi de fezabilitate, prin concesiune de lucrări publice", a declarat edilul.

Aqua Parkul din Cluj-Napoca era prevazut inițial în Parcul Est. Conform proiectanților de la Novelty AE, aqua park-ul ar fi avut o suprafață construită de 20.900 mp, iar partea exterioară ar fi cuprins bazine, spații verzi și alei pietonale desfășurate pe o suprafață de 100.000 mp. „Vedeta” aqua park-ului ar fi urmat să fie toboganul King Cobra, un echipament cu o înălțime de 17,5 m și o capacitate de 480 utilizatori/ oră. Vizitatorii ar fi avut la dispoziție o parcare cu 1.200 de locuri. 

Conform devizului întocmit de Novelty, la comanda Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, valoarea estimată a investiției era de 198 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Costurile construcției și montajului erau estimate la 125 de milioane (fără TVA), restul investiției reprezentând dotările. Din păcate, după multe dezbateri publice, s-a renunțat la acest proiect. 

Și Apostu a propus aqua park în Grigorescu 

În 2011, ZIUA de CLUJ scria că orașul Cluj-Napoca va avea în sfârşit un parc acvatic, după ani de litigiu. Acesta va beneficia de o suprafaţă de 5 hectare şi va fi construit în cartierul Grigorescu şi va include terenul pe care se află în acest moment ştrandul Sun. „Am încercat să rezolvăm litigiile pentru terenuri în sfârşit, după 6 ani. Aqua park-ul va avea 50.000 de metri pătraţi. Nu am avut niciodată atâta teren ( la un loc, n. red.)!”, a declara primarul Sorin Apostu.

Construcţia parcului acvatic se dorea realizată de un eventual investitor, prin concesiune de lucrări. Conform lui Apostu, proiectul ar fi urmat să aibă o bază de agrement şi un hotel, „practic un complex întreg”.

Comenteaza