Reconfigurare traseu. Aplicaţie dezvoltată de Primărie pentru cetăţeanul şofer
- Scris de Ionel Lespuc
- 07 Noi 2017, 10:16
- Administraţie
- Ascultă știrea
Primăria Cluj-Napoca lucrează la o aplicaţie de smartphone în care ar urma să fie trecute cu roşu zonele din oraş care trebuie evitate. Este vorba despre străzi închise din cauza unor evenimente cultural-artistice sau sportive şi despre artere blocate de lucrări la reţele edilitare sau la carosabil. În plus, aplicaţia va transmite alerte meteo.
„Pregătim o aplicaţie pe care sperăm să o avem funcţională până la finalul lunii ianuarie, cu titlul generic Cluj Info, pe care oamenii să o poată descărca pe telefon sau accesa pe calculator. Acolo ar urma să apară toate informaţiile legate de închideri de străzi sau de zone restricţionate. Dacă în weekend avem maraton, lumea să fie informată şi să ştie în duminica respectivă ce străzi se închid. Sau dacă sunt Zilele Clujului, sau TIFF, sau Jazz in the Park. După ce primarul aprobă restricţiile, că eu sunt ultimul care semnez, clujenii să primească automat alerta, dacă doresc. La fel şi cu spargerile, când au loc lucrări ale celor de la apă, gaz sau Electrica. În aplicaţie se vor vedea şi oamenii vor şti să evite zonele restricţionate, nu vor fi puşi în faţa faptului împlinit. Primim şi alerte de la ISU - cod galben de ploi sau cod roşu de ninsori. Vom integra şi aceste informaţii, sperăm să avem parte şi de sprijinul Consiliului Consultativ în IT, pentru a da posibilitatea cetăţeanului să aibă acces la aceste alerte în timp real", a spus primarul Emil Boc.
Numele Cluj Info nu este „bătut în cuie". Felul în care va fi botezată aplicaţia urmează să fie stabilit ulterior.
„Aplicaţia are rolul de a-i anunţa pe cetăţeni că o stradă este închisă din cauza unui eveniment sau pentru că există o autorizaţie care permite unei companii să realizeze lucrări pe carosabil. Încercam să combinăm datele pe care le avem din aplicaţia de gestiune a autorizaţiilor de spargere cu alte date pe care le avem, cum ar fi organizarea de manifestări pe domeniul public", a spus Marcel Ielcean, specialistul în IT al Primăriei.
În acest moment, sunt funcţionale două aplicaţii dezvoltate de Primărie: ClujParking, care arată numărul locurilor libere/ocupate din parkingurile cu barieră din centrul oraşului, respectiv MyCluj, unde cetăţenii se pot adresa municipalităţii cu diversele probleme pe care le întâmpină.