„Greva” șoferilor Bolt și Uber din Cluj: „Ne-am săturat să ne ducem traiul de pe o zi pe alta” / Alții refuză protestul: „Mulți trădători”

„Greva” șoferilor Bolt și Uber din Cluj: „Ne-am săturat să ne ducem traiul de pe o zi pe alta” / Alții refuză protestul: „Mulți trădători”
| Foto: CristiCroitoru - depositphotos.com / Fotografie ilustrativă

În timp ce mai mulți șoferi de Bolt și Uber din Cluj s-au solidarizat într-o acțiune de tip protest și au ales să nu muncească zilele acestea în scop de atenționare, alții au ieșit la muncă.

Mai mulți șoferi de Bolt și Uber din Cluj s-au alăturat unei acțiuni de tip protest/grevă, dar în alt mod decât cel tradițional. 

Mai exact, cei care s-au alăturat au decis ca luni, 19 mai și marți, 20 mai 2025 să nu mai acceseze aplicația de ride-sharing, practic să nu mai iasă la muncă în mașini, ca semn de protest pentru mai multe nemulțumiri.

Protest Bolt și Uber Cluj: „48h Offline” / Ce vor șoferii

„Proteste 19-20 mai 48h offline

Acum e momentul

Salut!

Noi ne-am luat liber câteva zile până reușiți să vă puneți la punct cu cerințele noastre ca șoferi.

Ne-am săturat să fim puși în situația în care ne ducem traiul de pe o zi pe alta, iar formula asta nu mai funcționează” se arată într-un mesaj postat pe grupul public de Facebook - Cluj Uber Clever Bolt FreeNow

Tot în această postare regăsim și revendicări ale șoferilor.

„Vă rugăm să luați în considerare următoarele cerințe:

  • Cursa minimă va fi 20 de lei pentru varianta Standard și 25 de lei pentru Confort
  • Distanța maximă până la preluarea clientului: 2 km (terestri)
  • Cursa minimă va acoperi o distanță de până la 3 km
  • Comisionul perceput de platformă să fie redus la 20%
  • Deschiderea unui sediu de suport în fiecare oraș în care activează platformele
  • Tarif pentru staționare: 1 leu/minut
  • Tarif per kilometru: 3 RON/km pentru varianta Standard / 3.5 RON/km pentru varianta Comfort
  • Taxa de anulare să fie echivalentă cu valoarea minimă a unei curse Standard
  • Cursa minimă de la sau către aeroport: 50 RON (Standard) și 60 RON (Comfort)
  • Tarif diferențiat zi/noapte: Zi (06.00 - 22.00): conform tarifelor de mai sus / Noapte (22.00 - 06.00): +25% față de tarifele de zi”, se mai arată în anunțul din postare.
„Greva” șoferilor Bolt și Uber din ClujSursă: Grup Facebook - Cluj Uber Clever Bolt FreeNow

Mulți deja s-au alăturat încă din prima zi acțiunii sau pe parcurs și postează „dovada” cu faptul că în zilele respective au 0 lei încasați din activitate pe platformă.

„Suntem aici unii pentru alți! Susținem comunitatea noastră și ne dorim condiții de muncă mai bune, mai corecte și mai sigure. Doar uniți putem construi un viitor demn pentru toți cei care muncesc cu pasiune și dedicare. Respect pentru fiecare coleg! # seară plăcută”, a scris un șofer într-o postare anonimă pe grupul amintit anterior.

„Greva” șoferilor Bolt și Uber din Cluj: „Ne-am săturat să ne ducem traiul de pe o zi pe alta. Formula nu mai funcționează”

„Greva” șoferilor Bolt și Uber din ClujSursă capturi de ecran: Grup Facebook - Cluj Uber Clever Bolt FreeNow

Sunt și unii șoferi care au ieșit la muncă și sunt numiți „fomiști” de alții.

„Din păcate mai sunt mulți trădători printre noi”

„Greva” șoferilor Bolt și Uber din Cluj: „Ne-am săturat să ne ducem traiul de pe o zi pe alta. Formula nu mai funcționează”

„Din câte văd aici, fomiștii stau și fac bani, am văzut SS doar de la cei cu scorul scăzut, bronz 0 puncte. Băieți cred că de-asta nu faceți bani că nu lucrați, un băiat din flotă are aproape 800 de lei în 5 ore.”, a scris altă persoană.

Există și un șofer care explică faptul că această acțiune nu va aduce schimbări și propune o soluție mai amplă.

„Consider că această acțiune de «protest» nu va aduce mari schimbări și mesajul nostru de nemulțumire nu va ajunge cu înțelegere și soluționare la colaboratorii noștri BOLT/UBER în acest fel. La astfel de proteste am mai participat și îmi permit să fac această mențiune în cunoștință de cauza.

Soluția optimă pentru situația dată este să avem un reprezentant legal, o asociație cu jurist și avocat iar pentrut soferi un sindicat care să le apere drepturile. Trebuie înțeles că fără acest temei legal nu va exista o ordine, o disciplină și un echilibru, nefăcând altceva decât să împărtășim nemulțumirea între noi, creându-ne singuri tensiune și dezbinare.

Este nevoie de o întâlnire alcătuită din reprezentanții fiecărei părți pentrut a identifica problema ca apoi să fie soluționată prin oameni competenți care dețin arta conversației căutând împreună soluții echilibrate pentrut toate părțile”, a scris un alt șofer pe grupul dedicat de ride-sharing.

Comenteaza