Rectificare de buget la Primărie / Bani în plus pentru transportul elevilor și închirierea de spații și containere

Rectificare de buget la Primărie / Bani în plus pentru transportul elevilor și închirierea de spații și containere

Primăria Cluj-Napoca a anunțat o rectificare bugetară, ce va fi discutată în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, de luni, 23 septembrie 2024. În principal, aceasta prevede alocarea de fonduri suplimentare pentru unitățile de învățământ din oraș, în vederea asigurării desfășurării cursurilor în condiții optime, atât în privința spațiilor necesare, cât și a transportului elevilor.

Mai multe școli din oraș se află încă în șantier, lucru care a dus la nemulțumirea părinților privind condițiile în care sunt nevoiți să învețe copii lor în următoarele 6 luni - 1 an.

Consiliera USR Alexandra Oană a lansat ideea achiziționării de containere, în ședința Consiliului Local de săptămâna trecută, pentru ca elevii să aibă unde să studieze. Luni, în cadrul rectificării, una dintre investițiile finanțate de primărie, ce urmează să fie aprobată de consilierii locali, este chiar achiziționarea de containere, însă nu pentru a-i găzdui pe elevi, ci pentru depozitare, așa cum explică viceprimarul Dan Tarcea.

„Sălile din școli în care sunt depozitate în prezent materiale didactice vor fi eliberate pentru a fi utilizate la cursuri, iar materialele vor fi depuse în spațiile și containerele ce urmează să fie închiriate”, a precizat Tarcea pentru Făclia.

Astfel, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, ambele aflate în proces de renovare energetică prin programul PNRR, au solicitat fonduri pentru închirierea de containere și spații suplimentare pentru desfășurarea cursurilor. Suma totală alocată pentru această necesitate este de 141.540 de lei, dintre care 16.065 lei pentru containere la Școala „Constantin Brâncuși” și 125.475 lei pentru Liceul „Octavian Stroia”.

De asemenea, suma de 495.700 lei va fi direcționată către Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, pentru implementarea unui stagiu de practică în cadrul proiectului „Stagii de practică – calitate în industria alimentară.”

Nu în ultimul rând, din cauza șantierelor deschise la diverse școli și grădinițe, o parte dintre sălile de clasă nu mai sunt utilizabile, impunând astfel relocarea cursurilor în alte locații. Acest lucru a crescut costurile de transport pentru elevi și preșcolari.

De exemplu, la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, unde clădirea este renovată energetic prin fonduri PNRR, cheltuielile de transport au crescut cu 113.288 lei. La Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”, suma suplimentară este de 66.759 lei, în timp ce transportul preșcolarilor de la Grădinița cu Program Prelungit „Lizuca” necesită o majorare bugetară de 50.000 lei. Grădinița cu Program Prelungit „Mămăruța” necesită o suplimentare de 26.300 lei, pentru transportul copiilor din zona Pata Rât către sediul grădiniței de pe strada Branului. În plus, o parte dintre elevii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” vor fi transportați de pe strada Avram Iancu pe strada Dorobanților, generând o suplimentare de 33.987 lei. În total, proiectul de hotărâre prevede o sumă suplimentară de 290.334 lei pentru acoperirea cheltuielilor legate de transportul elevilor cu autobuzele școlare.

Comenteaza