Regionalizarea iscă polemici între tinerii politicieni clujeni VIDEO

Regionalizarea iscă polemici între tinerii politicieni clujeni VIDEO
Liderul consilierdilor locali PDL, Radu Moisin şi preşedintele Tineretului Social Democrat Cluj, Gabriel Oniga au polemizat joi seară în cadrul emisiunii "Clujul în Realitate" de la Realitatea Tv Cluj pe tema proiectului de regionalizare pregătit de actuala guvernare.

">

În cadrul emisiunii, moderate de Claudia Chira, Radu Moisin a etalat mai multe obiecţii legate de regionalizarea pregătită de coaliţia de guvernare USL şi a opinat că procesul respectiv ar trebui să presupună comasarea mai multor judeţe şi chiar a structurilor administrative care gestionează localităţi cu dimensiuni mai mici şi nu crearea unor suprastructuri. „De exemplu comuna Ploscoş are 694 de locuitori. Aici avem primar, viceprimar, secretar de municipiu, consilieri locali, angajaţi ai primăriei. De ce nu ar putea fi condusă de o primărie dintr-o altă localitate şi aici să rămână un soi de primărie de cartier?", a exemplificat Moisin.

Gabriel Oniga l-a îndemnat pe Moisin să transmită obiecţiile în scris şi a precizat că discuţiile pe tema regionalizării sunt utile însă ele vor putea deveni punctuale după conturarea şi prezentarea publică a proiectului: „Să vedem proiectul respectiv, să venim cu propuneri şi cu amendamente acolo unde credem că nu va funcţiona, până atunci e pură demagogie. Din ceea ce ştiu eu sunt nişte oameni extrem de serioşi care lucrează la acest proiect, veţi vedea că este foarte serios şi face diferenţa între persoane şi principiile care stau la baza regionalizării", a precizat Oniga, care speră că proiectul de regionalizare va fi făcut public în aproximativ o lună.

Liderul TSD Cluj a mai arătat că principalul motiv care a determinat gândirea unui proiect de regionalizare îl reprezintă acccesarea fondurilor europene în exerciţiul financiar 2014-2020, domeniu în care, potrivit lui, regiunile au şanse mai mare de accesare decât comunităţile restrânse.

În finalul emisiunii cei doi invitaţi au discutat despre măsura în care principalele proiecte ale Clujului vor primi susţinere de la nivel central.

"Nu s-au găsit bani pentru autostrada Transilvania, dar s-au găsit pentru centura ocolitoare a municipiului Trgu-Jiu", a punctat Radu Moisin. Gabriel Oniga a precizat că Guvernul a găsit resursele financiare pentru plata unor restanţe pentru lucrări la unul din tronsoanele autostrăzii, care vor fi finalizate. "Pentru restul aşteptăm normele de aplicare a legii parteneriatului public-privat", a menţionat Oniga. În privinţa Spitalului Regional de Urgenţă preşedintele TSD Cluj a precizat că banii vor fi alocaţi "în momentul când se constituie regiunile", urmând ca banii să fie "alocaţi pe regiuni".

Comenteaza