Rezervat pentru autobuze şi troleibuze. Banda pentru mijloace de transport în comun se extinde

Rezervat pentru autobuze şi troleibuze. Banda pentru mijloace de transport în comun se extinde
La Cluj se va prelungi banda de prioritizare a transportului public de persoane. Practic, din Mărăşti până pe strada Moţilor, pe ambele sensuri de mers, autobuzele şi troleibuzele nu vor avea niciun automobil în faţă.

Clujul are în acest moment mai multe artere unde mijloacele de transport beneficiază de bandă proprie. Este vorba despre Memorandumului şi Bulevardul 21 Decembrie, pe sensul de mers dinspre Mănăştur spre Mărăşti. Intenţia este ca acestea să fie prelungite şi asta cât mai curând.

În acest scop, o comisie formată din reprezentanţi ai Companiei de Transport Public, ai Poliţiei Rutiere, Poliţiei Locale şi Serviciului de Siguranţa Circulaţiei Rutiere din cadrul primăriei a elaborat deja un set de propuneri, care urmează să fie discutate şi aprobate pentru a putea fi puse în aplicare.

Cea mai importantă întrebare este de unde începe şi unde se termină această bandă. Răspunsul ni l-a oferit Mirela Mărincean, şefa Serviciului de Siguranţa Circulaţiei. „Ne-am dorit ca traseul să urmeze axa est-vest, de la intrarea pe Calea Moţilor, intersecţie cu Clinicilor, până la sensul giratoriu din Mărăşti, pe ambele sensuri. Cam asta este gândirea noastră. Depindem şi de realizarea marcajelor necesare, respectiv de revizuirea programelor de semnalizare", a afirmat Mirela Mărincean.

Vorbim practic de un traseu Bulevardul 21 Decembrie - Piaţa Unirii, latura nordică - Memorandumului - Moţilor, până la intrarea pe strada Clinicilor.

Asta înseamnă că, pe strada Moţilor, automobilele vor avea disponibile câte o bandă pe sens, iar pe Memorandumului, doar două dintre cele trei de pe sensul Piaţa Unirii-Primărie. Pe Bulevardul 21 Decembrie, segmentul dintre sensul giratoriu şi biserica Sf. Petru, rămân de asemenea două benzi, dar numai cu condiţia interzicerii parcării pe prima bandă.

Calea Mănăştur a fost deocamdată ocolită, dar la un proiect viitor acolo ar mai putea apărea o bandă de circulaţie, pentru că trotuarele sunt generoase şi pot fi îngustate, cred reprezentanţii municipalităţii.

Pe banda dedicată mijloacelor de transport în comun ar urma să poată circula şi bicicliştii, iar primarul Emil Boc a lansat chiar ideea ca taxiurile să poată folosi aceste benzi dedicate autobuzelor şi troleibuzelor.

 

Comenteaza