News alert Foto S-a stabilit! Unde va fi construit Spitalul Pediatric Monobloc
- Scris de Diana Cîmpean
- 21 Feb 2019, 10:22
- Administraţie
- Ascultă știrea
Consiliul Județean (CJ) Cluj a stabilit locația unde va fi construit Spitalul Pediatric Monobloc. Investiția este estimată la 10 milioane de euro, fonduri din bugetul județului.
Spital de 700 de locuri pe 7 hectare
Terenul pe care ar urmă să fie construit Spitalul Pediatric Monobloc este situat în cartierul Borhanci, fiind vorba despre locația fostului cartier Casarom. Terenul de 7 hectare va fi oferit Consiliului Județean Cluj de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cu titlul gratuit.
"Am căutat, timp de un an, o locație potrivită pentru a construi un Spital Monobloc, am analizat mai multe variante, mai multe amplasamente. Am concluzionat că cea mai bună locație este pe un teren din Borhanci, pe fosta locație Casarom, teren care se află în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca.
Consiliul Județean va demara construirea acestui Spital Monobloc de Copii, de 700 de paturi, unde vor fi mutate toate secțiile actuale, ce în prezent funcţionează în mai multe locaţii din oraş. Avem sprijinul și implicarea totală a Primăriei Cluj-Napoca. Acest teren va fi oferit cu titlul gratuit, din domeniul public al municipiului în domeniul public al județului. Discutăm de 7 hectare de teren. Conform normativelor, la fiecare pat de spital se impun 100 de metri pătrați de spațiu verde. În prezent se lucrează la hotărârile de Consiliu Local și Consiliu Județean de transfer de proprietate. Sperăm ca la primele ședințe să aprobăm acest transfer", a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe, într-o conferință de presă.
Investiţie de 10 milioane euro, din banii judeţului
Costurile pentru realizarea Spitalui Monobloc de Copii sunt estimate între 8 - 10 milione de euro, însă valoarea reală urmează să fie stabilită prin studiul de fezabilitate care urmează să fie realizat în perioada următoare. Termenul de realizare este de 2 ani de la semnarea contractului cu constructorul. Licitația ar putea fi lansată chiar anul acesta.
"Primăria lucrează deja la PUZ, proiectanții au poziționat acest obiectiv și PUZ-ul urmează să intre în Comisia de Urbanism. După ce vom deveni proprietarii acestui teren, vom demara studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și execuția. Încercăm să grăbim cât de mult această procedură. Speranța noastră este ca în acest an să avem autorizația de construire și să lansăm licitația. Inteția noastră este să realizăm acest spital în maxim 2 ani de la semnarea contractului", a adăugat Tișe.
Investiţia va fi suportată integral din bugetul judeţului: "În momentul de față, toți banii pot fi asigurați din bugetul Consiliului Județean, întrucât, în anul trecut, CJ Cluj a câștigat proiecte europene retrospective de aproximativ 60 de milioane de euro, bani pe care îi putem utiliza pentru investiții. În ședința de Consiliu Judeţean vom decide ca toată această sumă să fie folosită pentru aceste obiective de investiții."
Legături cu Centura Vâlcele-Apahida și Centură Metropolitană
Terenul viitorului spital are acces la străzile Borhanci și Sopor, dar va avea legături şi cu Centura Vâlcele-Apahida și cu viitoarea Centură Metropolitană a Clujului. "Terenul este poziționat între străzile Borhanci și Sopor. De asemenea, terenul este amplasat între viitoarea Centură Metropolitană și Centura Vâlcele-Apahida, cu acces la cele două centuri. Există un proiect de lărgire a străzii Borhanci, primăria va obține terenul de la USAMV pentru a lărgi strada Borhanci la patru benzi și a face un sens giratoriu între străzile Borhanci, Brâncuși și Romul Ladea", a explicat şeful judeţului.
Spitalul de Copii funcţionează în prezent în 14 locaţii diferite de pe raza muncipiului Cluj-Napoca.
Spitalul Pediatric Monobloc, în cartierul pentru tineri
Tot în Borhanci urmează să fie construit un supercartier pentru tineri. Proiectul datează din 2015, iar în 2016 a fost pus de primar printre priorităţile sale. Terenul este al municipalităţii, care doreşte să concesioneze parcele de pământ pentru case şi să elaboreze dinainte proiectele, astfel încât locuinţele să fie concepute unitar din punct de vedere arhitectural.
Terenurile care vor fi concesionate pentru case vor avea între 300 şi 500 mp, în funcţie de ceea ce va decide Consiliul Local în regulament. Vor exista şi locuinţe sociale, pentru persoane de condiţie modestă. Primăria se va ocupa de aducerea utilităţilor pe fiecare dintre proprietăţi. Noul cartier se va întinde pe 70 ha şi ar urma să aibă un spaţiu central, cu primărie, locuri pentru magazine, creşă, grădiniţă şi şcoală.
Lărgirea străzii Borhanci, la mâna Guvernului
Pentru a putea construi acest cartier (şi implicit Spitalul Pediatric Monobloc), este nevoie de extinderea sistemului rutier. Adică de lărgirea şi modernizare străzii Borhanci. Acest lucru depinde însă de Guvern, întrucât Primăria Cluj-Napoca are nevoie de două bucăţi de teren de 9.000 mp care se află în administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMV), dar în proprietatea statului.
Municipalitatea clujeană a cerut Guvernului, la mijlocul lunii ianurie 2019, să îi cedeze terenurile, dar răspunsul de la Bucureşti a fost negativ: "Guvernul nu poate să facă transferul terenului din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, ci trebuie iniţiat un proiect de lege. Am anticipat acest răspuns şi am făcut încă o hotărâre de Consiliu Local, în are am cerut drept de administrare pentru teren, acest accept poate să îl dea Guvernului. Datele sunt trimise şi am avut o colaborare bună cu Prefectura Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj, care ne-au ajutat să ne mobilizăm şi să trimitem foarte repede documentele către Ministerul Dezvoltării", a explicat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la Realitatea FM Cluj. Tarcea a cerut şi ajutorul parlamentarilor PSD pentru deblocarea situaţiei.