Foto Sălciile din albia Canalului Morii din Cluj-Napoca, tăiate! Au cerut-o riveranii, după ce le-au fost inundate gospodăriile
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Sep 2024, 11:30
- Administraţie
- Ascultă știrea
Sălciile din albia minoră a Canalului Morii din Cluj-Napoca sunt îndepărtate de cei de la Primăre, lucru care a nemulțumit o parte din clujeni. Se pare că intervenția este realizată ca urmare a reclamației riveranilor, cărora le-au fost inundate proprietățile limitrofe cursului de apă, arată reprezentanții Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa.
"Au început lucrări de decolmatare a albiei Canalului Morii, însă în spatele complexului Record de pe strada Onisifor Ghibu aceasta se face prin tăierea copacilor de la rădăcină. Sunt 4-5 sălcii care deja au fost puse la pământ. Consider că este un abuz al autorităților care au aprobat această defrișare excesivă și inutilă și cred cu tărie că în zilele în care trăim se puteau găsi și alte soluții mai prietenoase cu mediul", a semnalat un cititor ZIUA de CLUJ.
Intervenția de îndepărtare a sălciilor din albia minoră a Canalului Morii din Cluj-Napoca este realizată ca urmare a reclamației riveranilor, cărora le-au fost inundate proprietățile limitrofe cursului de apă, spun cei de la Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.
''Canalul Morii este un corp de apă artificial, iar traseul acestuia și al afluenților parcurge zone intens urbanizate, prin urmare factorul antropic are o influenţă semnificativă. De-a lungul canalului sunt edificate construcții vechi, unele având fundația chiar zidurile acestuia. În plus, există deponii și vegetație în albia minoră care îngustează secțiunea de scurgere a apei. Sălciile menționate se numără printre blocajele care obturează secțiunea de scurgere. De asemenea, nu este respectată zona de protecție a cursului de apă.
Totodată, în cazul unor precipitații excepționale, de peste 60 l/mp, înregistrate într-un interval de 24 de ore, de tipul celor produse în ultima perioadă, sunt probleme inclusiv în zona adiacentă Canalului Morii, din cauza rețelei de canalizare care nu face față, ca urmare a descărcării cursurilor de apă necadastrate, pâraiele Popii, Țiganilor I și Țiganilor II, care preiau atât o parte din apele pluviale, cât și sedimentele de pe versanți.
Instituția noastră colaborează cu Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru administrarea acestui curs de apă artificial, fiecare parte acţionând pe tronsoane specifice şi, mai ales. pentru asigurarea secţiunii de scurgere, implicit pentru protejarea riveranilor de efectul apelor mari. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca implementează mai multe proiecte de amenajare, proiecte avizate de către instituţia noastră.
Intervenția de îndepărtare a sălciilor din albia minoră este realizată de către Primăria Cluj-Napoca, ca urmare a reclamației riveranilor de pe strada Onisifor Ghibu, cărora le-au fost inundate proprietățile limitrofe cursului de apă.
Primăria Cluj-Napoca a obținut de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj aviz de gospodărire a apelor pentru un proiect care cuprinde lucrări de reabilitare a podului peste Canalul Morii de pe strada Paris, în cadrul acestora fiind incluse intervenții de îndepărtare a depunerilor aluvionare și a vegetației din albia minoră.
Având în vedere acest proiect, SGA Cluj a transmis autorității locale să analizeze posibilitatea extinderii lucrărilor de decolmatare pe tronsonul vizat de sesizare, situat în aval de Podul Paris, pentru a proteja cetățenii și bunurile acestora, iar Primăria municipiului Cluj-Napoca a acceptat să execute și aceste intervenții. Instituția noastră acordă sprijin logistic și consultanță de specialitate pe perioada desfășurării lucrărilor'', este răspunsul complet al instituției.