Scandal cât blocul. „Vom face plângeri penale împotriva instituţiilor statului"

Scandal cât blocul. „Vom face plângeri penale împotriva instituţiilor statului
Blocul ridicat de omul de afaceri Ioan Bene pe strada Marin Preda a pornit un scandal uriaş. Acuzaţii se îndreaptă şi împotriva instituţiilor statului, care nu au putut sau nu au vrut să oprească lucrările. „Nici măcar nu am mai auzit de o situaţie ca asta".

Aşa cum ZIUA de CLUJ a relatat în mai multe rânduri (ultima dată joi, AICI), omul de afaceri Ioan Bene este în spatele unui scandal uriaş. El insistă să construiască un bloc pe strada Marin Preda, sfidând autorităţile statului, care au stabilit că lucrările se fac ilegal şi trebuie să înceteze. Primăria a amendat iniţial societatea Napocamin SRL (proprietari Panpetrol SRL, Alexandra Bene, Raluca Bene şi Daniel Bene) pentru că nu respectă proiectul, apoi a făcut plângere penală. Vecinii au deschis la rândul lor un proces şi au obţinut suspendarea temporară a autorizaţiei de construire, dar nici asta nu a fost de ajuns. Aşa cum am mai scris, Napocamin s-a gândit că decizia instanţei nu îi va mai fi opozabilă dacă vinde proprietatea către o altă societate, Beton Constructorul SRL; nu a fost mare bătaie de cap, pentru că ambele societăţi funcţionează la aceeaşi adresă. Poate cel mai grav este că se ignoră o avertizare a Transgazului, care a cerut oprirea lucrărilor pentru că acestea nu respectă distanţa de siguranţă faţă de o magistrală de gaz metan. Merită să faci blocul acela, în condiţiile în care riscă să sară în aer nişte oameni nevinovaţi? Bene a decis că da.

"Trebuie să ai mult sânge în instalaţie"

Am vorbit vineri cu un constructor clujean, care a ridicat zeci de blocuri în Cluj şi Floreşti. „Nu am avut niciodată probleme atât de grave. Dacă statul vine şi îţi spune să te opreşti, te opreşti. Trebuie să ai mult sânge în instalaţie, să ai spate puternic, ca să continui să construieşti. Eu nici măcar nu am mai auzit de o situaţie ca asta", a spus antreprenorul.

ZIUA de CLUJ a discutat şi cu avocatul Dan Ilinca, avocat partener la Stegăroiu şi Asociaţii SCA, cel care reprezintă asociaţia de proprietari în procesul cu SC Napocamin SA şi cu primarul municipiului Cluj-Napoca.

„Autorizaţia aceea de construire este suspendată. Ei au impresia că schimbând un nume pe plăcuţa aceea de identificare a investitorului, vezi Doamne, nu le este opozabilă hotărârea instanţei. Hotărârea îi este deplin opozabilă oricărei persoane care se prevalează de acea autorizaţie de construire. E o singură autorizaţie şi e suspendată. Indiferent cine se prevalează de acea autorizaţie nu are dreptul să contruiască acolo. Dacă eu vă vând un telefon stricat, e tot stricat şi la dumneavoastră. E un lucru profund ilegal, sfidător pentru proprietarii din zonă, dar şi pentru instituţiile statului. Cineva cântăreşte lucrurile acestea şi a ajuns probabil la concluzia că o eventuală responsabilitate legală aduce mai puţine dezavantaje decât avantajul de a se construi acel bloc", a spus Ilinca.

"Se plătesc taxe degeaba pentru ISC"

Avocatul a afirmat că se gândeşte să dea în judecată inclusiv instituţiile statului, care s-au arătat prea pasive în acest caz. Principala ţintă a lui Dan Ilinca este Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).

„Din punctul meu de vedere, ISC-ul ar trebui să meargă acolo şi să dea o dispoziţie de oprire a lucrărilor. Ei au o altă interpretare, că nu pun în executare o hotărâre judecătorească. Nu le cerem asta, ci să meargă la faţa locului şi să constate că se execută nişte lucrări de construire în temeiul unei autorizaţii, care autorizaţie la momentul acesta nu produce efecte juridice. Acolo s-a schimbat numele investitorului, dar constructorul a rămas acelaşi, Napocamin. Ori constructorul a fost şi parte în procesul de suspendare. Din punctul meu de vedere, se plătesc taxe degeaba pentru ISC. Noi analizăm inclusiv posibilitatea de a face plângeri penale împotriva instituţiilor care nu şi-au făcut treaba: neluarea unor decizii pentru ca să fie oprită încălcarea unor prevederi legale, o încălcare făţişă", a subliniat Ilinca.

ISC, autoritatea care doar priveşte

Scriam joi că ISC a refuzat cu tupeu să răspundă inclusiv unor solicitări şi reveniri făcute de Prefectură, care a ajuns să se plângă la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (ISC este subordonat MDRAP). Am cerut şi noi punctul de vedere al ISC în legătură cu blocul lui Bene şi am primit săptămâna aceasta răspunsul ataşat la documente, în care ni s-a comunicat că instituţia urmăreşte lucrurile, dar nu face niciun control.

Aşa cum ZIUA de CLUJ v-a informat, şeful regional al ISC, Laurenţiu Ruen, este un apropiat al PSD. La fel şi Ioan Bene. „El este specialist în drumuri şi poduri, mai puţin în construcţii civile. Era un simplu inspector cu ceva vreme în urmă, dar a ajuns şef. S-a pus bine probabil cu cei de la PSD. ISC tergiversează în acest caz, probabil că aşteaptă să fie terminat blocul. Ruen e a şaptea roată la căruţă, decindenţii sunt politici sau de altă natură", a explicat un specialist pe care l-am contactat.

Am încercat să aflăm mai multe despre Laurenţiu Ruen. Deşi legea îi cere să îşi publice declaraţia de avere pe site-ul instituţiei, acesta nu are o asemenea declaraţie întocmită pe 2015. Ultima datează de anul trecut. Şeful ISC are două case, dintre care una de 270 de metri pătraţi în Cluj, şi trei apartamente. De asemenea, are 200 de grame de bijuterii, a căror valoare însă nu o precizează.

ZIUA de CLUJ a încercat să îi ceară un punct de vedere lui Laurenţiu Ruen, dar nu a reuşit să îl contacteze.
.

DECLARAŢIE
„Şi Transgaz a trimis notificare de oprire a lucrărilor. Aţi văzut ce bine s-au conformat. Dacă nici într-o asemenea situaţie, că nu se respectă distanţa de siguranţă faţă de o conductă de transport gaze naturale, nu determină instituţiile statului să ia măsuri prompte şi imediate, nu ştiu ce ar trebui să fie. Doamne fereşte să se întâmple un accident."
Dan Ilinca, avocat

 

Comenteaza