Se cere deschiderea celui mai mare parc al Clujului din această primăvară. Are 45 de hectare
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Feb 2021, 14:04
- Administraţie
- Ascultă știrea
Asociația Societatea Organizată Sustenabil, care desfășoară campania „SOS Parcul Est” de un deceniu, apreciază proiectul câștigător pentru că aduce în prim-plan natura ca element regenerator în ecosistemul urban, aproape sufocat de afaceri imobiliare în jurul lacurilor.
"Aveam "șansa" ca arealul să fie și mai mult privatizat cu un aquapark care, dacă nu interveneam alături de locuitori și de societatea civilă clujeană în 2019, distrugea complet ideea Parcului Est. Felicităm alegerea juriului, toți participanții și câștigătorii pentru un proiect care arată că orașul nu trebuie antropizat complet și care arată respect celorlalte viețuitoare și naturii din localitate.
Cerem ca acest spațiul public verde propus de campania noastră, alături de urbaniști, ecologiști și locuitori din zonă să fie deschis din martie. Pentru aceasta, Primăria Cluj-Napoca trebuie să includă în bugetul votat în februarie câteva măsuri simple și necostisitoare, dar care aduc locuitorii Clujului în Parcul Est mult înainte de finalizarea amenajării:
1. Curățarea parcului de deșeuri aruncate ilegal. Am făcut zeci de sesizări până acum, iar soluțiile sunt la îndemână.
2. Montarea unor bariere care să limiteze traficul auto pe str. Bulandra, cu acces strict pentru Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), pentru a limita depozitarea deșeurilor ilegale și pentru a permite vizitarea arealului.
3. Demontarea panourilor RADP care interzic deplasarea pietonilor în parcul acceptat de primărie și realizarea unei noi signalistici care permite accesul pietonal și ciclist spre Baza Sportivă Gheorgheni și zona lacurilor.
4. Interzicerea depozitării de materiale de construcții și de moloz de către RADP pe sute de metri care distruge habitatele și biodiversitatea și îndeamnă alți clujeni să își arunce gunoaiele în fosta pepinieră.
5. Acceptarea sfatului juriului internațional de a avea un custode / curator al spațiului care colaborează cu autoritățile, mai ales în condițiile în care SOS continuă campania, propunând ca o parte din Parcul Est, zona mlăștinoasă, ultimele lacuri, o parte din pârâul Becaș și din pepinieră, să fie desemnată drept prima arie naturală urbană protejată a orașului.
Natura și viețuitoarele nu iau pauză din bioritmul lor până la finalizarea amenajării. Acestea suferă din cauza intervențiilor umane în continuare", arată SOS.
Amintim că, la începutul săptămânii, a fost anunţat câştigătorul concursului de soluţii pentru amenajarea Parcului Est. Premiul I, reprezentat de contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 6,2 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată: proiectul nr. 100: Metapolis Architects în asociere cu Studio de Peisaj Ana Horhat și Atelier Mass.
Proiectul a fost desemnat drept câștigător deoarece reușește să combine „într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent. Este un proiect construit cu mijloace minime - topografie, apă, vegetație și alei - iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare”, așa cum s-a arătat în aprecierile juriului internațional.
O calitate a vieții pentru cetățenii orașului reprezintă principalul obiectiv al municipalității clujene. Pentru dezvoltarea durabilă a municipiului și a zonei metropolitane pe termen mediu și lung, aceasta următește, printr-o serie de proiecte sustenabile, să reducă emisiile de gaze cu efecte de seră cu 10% până în 2030, în timp ce suprafața de spații verzi din oraș va crește cu 15%.