Se întorc castanii roşii în „Avram Iancu"

Se întorc castanii roşii în „Avram Iancu
Un adevărat scandal s-a produs în primăvară, când Primăria Cluj a decis să taie castanii din Piaţa „Avram Iancu". În locul lor nu a fost plantat deocamdată nimic.

În locul castanilor de odinioară, din Piaţa „Avram Iancu", au rămas doar cioturile. Castanii au fost tăiaţi, în primăvară, ceea ce a stârnit un adevărat scandal. Ecologiştii au lăsat pe trunchiurile retezate lumânări şi mesaje de scuze. Municipalitatea a explicat însă că respectivii castani erau bătrâni şi că exista riscul să se rupă şi să rănească trecătorii. Scandalul a trecut, cioturile au rămas. Arată frumos? Fotografia alăturată acestui articol şi bunul gust spun că nu.

Este toamnă, adică sezonul când se fac plantări de arbori. Ne-am fi aşteptat ca primăria să fie pregătită să acţioneze, dar nu este nici pe departe aşa. Este stabilit deja că cioturile urmează să fie scoase din pământ, iar oii castani nu vor fi plantaţi pe acelaşi loc. „Se vor planta alţi castani în zonă. E posibil să fie uşor relocaţi, adică mai aproape de marginea trotuarului. Nu se ştie însă dacă acum sau la primăvară", a fost mesajul biroului mass-media al primăriei.

Adevărul este că direcţia de spaţii verzi al municipalităţii nu a organizat încă o licitaţie pentru cumpărarea de castani roşii, deşi are în plan acest lucru. Cum licitaţia poate fi contestată, iar acets lucru durează, este limpede de ce plantarea din această toamnă poate fi amânată până anul viitor.

Reprezentanţii direcţiei spun că mai există un castan în partea dinspre prefectură a pieţei, care de asemenea ar urma să fie tăiat. În schimb, în zona din spatele catedralei ortodoxe au fost plantaţi mai mulţi cireşi japonezi, în denumire latină prunus cerasifera, pe principiul tai "un copac, plantezi altul în schimb".

 

Comenteaza