Se pregătește înființarea unui centru de tip respiro la DGASPC Cluj

Se pregătește înființarea unui centru de tip respiro la DGASPC Cluj
| Foto: Facebook.com/DGASPC Cluj

Centrul de tip respiro pentru persoanele cu dizabilități ar urma să aibă o capacitate de 4 beneficiari, iar costul total al proiectului este de 671.000 de lei.

Proiectul de hotărâre se va afla, joi, pe „masa” consilierilor județeni în cadrul ședinței ordinare  a forului administrativ județean.

Potrivit referatului de aprobare, scopul proiectului este de a înfiinţa la nivelul comunităţii clujene un serviciul social de tip respiro care să să furnizeze un ansamblu de activităţi pe durată determinată persoanelor adulte cu dizabilităţi aflate în îngrijirea asistenţilor personali, asistenţilor personali profesionişti, tutorilor sau a altor membri ai familiei, în vederea menţinerii potenţialului personal şi prevenirii instituţionalizării.

Proiectul “Centrul de tip respiro pentru persoane adulte cu dizabilităţi” contribuie la prevenirea instituţionalizării şi sprijină procesul de dezinstituţionalizare ca extensie la Strategia naţională "O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi", 2016-2020 (HG nr 655/2016).

Centrul Respiro este deosebit de util deorece vine în întampinarea nevoilor acestor categorii extrem de defavorizate. Prin campaniile de informare/promovare a serviciului de tip respiro, populația țintă va fi încurajată să devină beneficiari ai serviciilor noastre, pentru a-și păstra autonomia cât mai mult timp posibil și a preveni instituționalizarea.

Centrul va avea o capacitate de 4 beneficiari. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt persoanele adulte cu dizabilităţi iar beneficiarii indirecţi sunt familiile acestora.

Activitățile proiectului sunt:

1.Managementul proiectului;

2. Organizarea și implementarea activității financiar contabile de achiziții și administrative a proiectului;

3. Achiziționarea clădiriii, finisaje și amenajări interioare;

4. Dotarea cu echipamente/mobilier;

5. Obținerea avizelor de funcționare;

6. Întocmirea manualului de proceduri

7. Selectarea și formarea personalului;

8. Elaborarea materialelor informative

9.Selectarea și evaluarea beneficiarilor

10. Admiterea beneficiarilor

11.Elaborarea (PP) pe baza evaluărilor și PIS, PIRIS) Furnizarea de servicii de tip respiro;

 12. Mediatizarea și auditul intern al proiectului.

Costul total al proiectului este de 671.000 RON. Suma solicitată de la bugetul de stat este de 552.000 ceea ce reprezintă 82,26% din costul total al proiectului. Contribuția solicitantului este de 119.000 RON respectiv 17,74%.

Proiectul va fi implementat în  zona urbană sau suburbană a Județului Cluj de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj în parteneriat cu Filiala Napoca a Societății Române de Sprijin a Vârstnicilor și Suferinzilor cu Afecțiuni de tip Alzheimer, într-un imobil care va fi achiziționat de pe piața liberă, în funcție de cea mai bună ofertă care să se încadreze în bugetul proiectului și standardele minime de calitate într-o zonă accesibilă, cu acces facil la mijloacele de transport în comun și  în proximitatea unor  obiective medico-sociale.

Comenteaza